Auerbach: "Zabijanje aviona u džamiju" izazvalo skandal u Njemačkoj

J. M.
Auerbach: "Zabijanje aviona u džamiju" izazvalo skandal u Njemačkoj
Nakon leta iznad mora avion se zabija u džamiju, bogomolja eksplodira… Iako se ova scena nije desila u stvarnosti, svejedno je izazvala buru u Njemačkoj.

Naime, "zabijanje aviona u džamiju" je dio kompjuterske igre koju su na času informatike programirali učenici osmog razreda škole u Auerbachu.

Posebno zabrinjavajuće: Nastavnik informatike je 35-godišnji Tilman Matheja, inače član ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Prema novinskim izvještajima nastavnik je pomogao učenicima škole u Auerbachu da programiraju nasilnu kompjutersku igru. Ministarstvo kulture u Dresdenu potvrdilo je Bildu da će slučaj ispitati Državni zavod za školstvo i obrazovanje u Zwickauu.

Incident se dogodio prema izvještajima medija početkom februara u osmom razredu škole u Auerbachu. Učenici su dobili zadatak da programiraju svoje igre. 

Dva dječaka su se odlučila za scenario zabijanja aviona u džamiju. Navodno je nastavnik prigovorio da " zamisao" nije smiješna, ali je na kraju pomogao čak i u dizajnu aviona koji se zabija u džamiju.

"Ako se potvrde optužbe, to je zabrinjavajući slučaj. Ispitat ćemo sve koji su uključeni i tražiti da pojasne šta se desilo", rekao je Dirk Reelfs, glasnogovornik Ministarstva kulture Saksonije.

Prema "Freie Presse", nastavnik, koji se pre nekoliko godina preselio iz Bavarske u Saksoniju, branio je svoje postupke objašnjenjem da bi postao omražen među učenicima da je zabranio programiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije