Detalji dokumenta kojim SAD i EU planiraju novi udar na Rusiju: Politika jedne države ih frustrira

0
Radiosarajevo.ba
Detalji dokumenta kojim SAD i EU planiraju novi udar na Rusiju: Politika jedne države ih frustrira
Foto: EPA-EFA / Ujedinjene nacije / Ilustracija

SAD i EU ovih dana lobiraju među članicama Ujedinjenih naroda kako bi pridobili što više zemalja da podrže povijesnu rezoluciju kojom se osuđuju ruski teritorijalni zahtjevi u Ukrajini, javlja Politico.

Nakon što je Rusija stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje njezino pravo na četiri ukrajinske regije, počelo je žestoko lobiranje u Općoj skupštini. Europska unija pozvala je gotovo sve članice UN-a - 188 zemalja - na raspravu o nacrtu rezolucije. Nisu pozvane Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja zbog držanja strane Rusiji tokom prijašnjih glasanja u UN-u.

Nacrt rezolucije koji je dobio Politico zahtijeva da Moskva povuče svoje trupe iz Ukrajine i ističe da "nezakoniti referendumi" koje je organizirao Kremlj "nemaju valjanost prema međunarodnom pravu i ne čine osnovu za bilo kakvu promjenu statusa ovih regija Ukrajine".

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

Još jedna zemlja odbila poslušnost Rusiji: Bez razmišljanja odbili zahtjev iz Moskve

Još jedna zemlja odbila poslušnost Rusiji: Bez razmišljanja odbili zahtjev iz Moskve

Rusija pritom poziva na tajno glasovanje kako bi smanjila manevarski prostor zapadnih saveznika koji preotimaju dosadašnje ruske saveznice. Cilj im je 141 glas, koliko je zemalja u martu osudilo rusku invaziju na Ukrajinu. To je zlatni standard, pristojno bi bilo i 100 glasova, kaže estonski ambasador pri UN-u Rein Tammsaar, s obzirom na 193 članice UN-a.

Tih 100 glasova dobila je rezolucija Opće skupštine UN-a iz 2014. kojom se kritiziraju napori Rusije da referendumom pripoji ukrajinsku regiju Krim.

Glavne mete lobiranja vjerojatno su Indija i Južna Afrika, zajedno s mnogim manjim nacijama. Europski dužnosnici preuzeli su vodstvo u mobiliziranju zemalja koje su dosad bile suzdržane, poput Južne Afrike.

Rastu tenzije zbog poteza Njemačke: 'Pokazali su srednji prst ostatku Europe'

Rastu tenzije zbog poteza Njemačke: 'Pokazali su srednji prst ostatku Europe'

Podrška ovisi o tekstu rezolucije: ako se tekst bude usko držao važnosti očuvanja teritorijalne cjelovitosti zemlje, vjerojatno će ga potpisati više zemalja. S oštrijim jezikom osude Rusije povećat će se broj onih koji će se distancirati.

Europa i SAD nove saveznike traže među zemljama Afrike i Latinske Amerike, glavnih regija na takozvanom globalnom jugu. Mnoge od tih zemalja pokušale su ostati neutralne u sukobu između Rusije i Ukrajine. Politika Indije posebno frustrira SAD jer ta velika zemlja nastavlja kupovati ruske energente.

Rusija je proglašenjem aneksije četiri ukrajinske regije, na temelju referenduma upitne legalnosti, prekršila Povelju UN-a, kako je to istaknuo američki predsjednik Joe Biden u nedavnom govoru na godišnjoj skupštini UN-a. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zemlje da napuste neutralnost. "Definitivno morate odabrati stranu. Ne možete se kolebati između dobra i zla, svjetla i tame", poručio je ukrajinski predsjednik, a prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije