Desetine poginulih i stotine povrijeđenih u novom brutalnom napadu Izraela na mirnu zonu

6
Radiosarajevo.ba
Desetine poginulih i stotine povrijeđenih u novom brutalnom napadu Izraela na mirnu zonu
FENA / Razrušena Gaza

Desetine Palestinaca ubijeno je i ranjeno u današnjem izraelskom napadu na kamp u Khan Jounisu u kojem su smješteni raseljeni, saopćila je kancelarija za medije vlade koju vodi palestinska militantna grupa Hamas.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopćilo je da je ubijeno 71, a ranjeno najmanje 289 ljudi.

"Al Jazeera" je javila da je u napadu na kamp u oblasti Al-Mavasi u Khan Jounisu ubijeno više od 50 ljudi, a da je desetine ranjeno.

Narod je rekao svoje, Zelenski mijenja retoriku: Pravi li Ukrajina veliki zaokret?

Narod je rekao svoje, Zelenski mijenja retoriku: Pravi li Ukrajina veliki zaokret?

Reuters izvještava da se na snimku vidi kako kola hitne pomoći jure ka području napada usred oblaka dima i prašine. Raseljeni ljudi, uključujući žene i djecu, bježali su u panici, a neki su držali stvari u rukama.

Svjedoci su rekli Reutersu da je napad bio iznenađenje jer je oblast bila mirna, dodajući da je ispaljeno više od jedne rakete. Neki od povrijeđenih, koji su bili evakuisani, bili su spasioci, rekli su.

Napetost raste: Izraelski tenkovi stižu u središte Gaze

Napetost raste: Izraelski tenkovi stižu u središte Gaze

"Svi su otišli, cijela moja porodica je otišla… Gdje su moja braća? Svi su otišli, svi su otišli. Nema više nikog", rekla je jedna uplakana žena, koja novinskoj agenciji nije dala ime. 

"Naša djeca su raskomadana, ona su u komadima. Sram vas bilo", dodala je.

Izraelski ratni avioni ispalili su pet projektila na raseljene u blizini kružnog toka Al-Nus, navodi "Al Jazeera". Meta današnjeg izraelskog napada na Khan Jounis na jugu Pojasa Gaze bio je šef vojnog krila Hamasa Mohamed Deif, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, prenio je Radio izraelske vojske.

Nije jasno da li je Deif ubijen u tom napadu iako je neimenovani zvaničnik Hamasa izjavio da su sve žrtve civili, prenosi AP.

Deif je jedan od mozgova napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je pokrenuo rat u Gazi. Preživio je sedam izraelskih pokušaja atentata, a najnoviji je bio 2021. godine. Decenijama je na vrhu izraelske liste najtraženijih osoba.

Khan Younis pred masovnim raseljavanjem zbog izraelskih ofanziva

Khan Younis pred masovnim raseljavanjem zbog izraelskih ofanziva

Bolnica van funkcije

Naserova bolnica u Khan Jounisu "više ne može da funkcioniše" jer su ljekari "pretrpani velikim brojem žrtava", rekli su zdravstveni zvaničnici Naserove bolnice u subotu, prenosi Reuters.

Zdravstveni zvaničnici medicinskog kompleksa Naser, ranije najveće funkcionalne bolnice u Gazi, rekli su da lekari ne mogu da pruže medicinsku njegu velikom broju žrtava zbog intenziteta izraelske vojne ofanzive i akutne nestašice medicinskih zaliha.

Ranije je ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo da je Naserova bolnica primila 20 tijela i 90 povrijeđenih ljudi kao rezultat izraelskog napada u Khan Jounisu. Reuters prenosi da ministarstvo nije dalo konačan broj žrtava prebačenih u druge medicinske ustanove. 

Izrael bombardovao kuću u gradu Beit Lahiya: Ubijeno najmanje troje civila

Izrael bombardovao kuću u gradu Beit Lahiya: Ubijeno najmanje troje civila

Najmanje 10 Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na molitvenu salu u kampu na plaži u Gazi za raseljene, zapadno od grada Gaze, saopćili su zdravstveni zvaničnici u subotu, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije