Desetine hiljade Mađara na ulicama Budimpešte: Omladina i influenseri vode "ustanak" protiv Orbana

3
Radiosarajevo.ba
Desetine hiljade Mađara na ulicama Budimpešte: Omladina i influenseri vode "ustanak" protiv Orbana
Foto: Prtscr/Twitter / Nevjerovatni prizori iz Budimpešte

Deseci hiljada Mađara u petak su izašli na ulice Budimpešte kako bi protestirali zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fidesz nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti.

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fidesz, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju ublažiti skandal koji je izbio prošle sedmice, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice, predsjednica Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga, podsjeća Reuters.

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika direktora dječjeg doma koji je pomogao prikriti direktorovo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja prijetnju Orbanovoj vladavini, s idućim parlamentarnim izborima tek 2026, ono se događa uoči izbora za Evropski parlament u junu na kojem se Fidesz nada s drugim konzervativnim strankama ponovno steći glas u odlučivanju na evropskoj razini.

Na protest u centru Budimpešte pozvalo je devetero influencera, među njima i popularni pjevač Azahriah. Deseci hiljada demonstranata, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja.

"Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja", rekao je 64-godišnji Jozsef Molnar. On je kazao da je posljednji put protestirao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin. "Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka."

Organizatori protesta na društvenim mrežama pitali su "koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani".

"Neovisno o političkim stranama vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga", navodi se u njihovoj objavi.

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fidesz pokušao je vratiti narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške donose posljedice, za razliku od grešaka opozicije. Orbanov šef ureda Gergely Gulyas ranije u petak rekao je da su predsjednica i ministrica pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident te da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno "gledati u budućnost" te da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece, piše RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije