Ogroman skandal trese Mađarsku: 'Konačno je otkrivena slaba tačka Viktora Orbána'

3
Radiosarajevo.ba
Ogroman skandal trese Mađarsku: 'Konačno je otkrivena slaba tačka Viktora Orbána'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban

Skandal i neočekivana ostavka mađarske predsjednice Katalin Novák potresli su mađarsku političku scenu, izazivajući duboke podjele unutar vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbána. Novak je podnijela ostavku nakon što je otkriveno da je pomilovala muškarca osuđenog za prikrivanje slučaja seksualnog zlostavljanja djece.

Osim Novák, ostavku je podnijela i Judit Varga, vodeća Fideszova kandidatkinja za Europski parlament, koja je podržala odluku o pomilovanju dok je obnašala dužnost ministrice pravosuđa. Skandal je dodatno eskalirao nakon što je Péter Magyar, bivši suprug Varge, optužio visoke dužnosnike Fidesza da se koriste vlašću za vlastito bogaćenje.

Magyarov izvještaj, koji je postao senzacija u Mađarskoj, potvrdio je dugotrajne kritike organizacija civilnog društva, medija i institucija EU o sustavnoj korupciji pod vlašću premijera Orbána. Unatoč tome, Orbán zadržava snažnu političku poziciju, a njegova stranka Fidesz i dalje uživa podršku dijela biračkog tijela.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Dok se zemlja priprema za lokalne i europske izbore u junu, mađarska oporba vidi skandal kao rijetku priliku, ali i izazov. PitaOgroman skandal trese Mađarsku: ‘Konačno je otkrivena slaba točka Viktora Orbána!‘nje stvarnog raskola unutar Fideszove elite i mogućnost dopiranja informacija do apatičnih birača izvan oporbene baze postaju ključna tema. Oporba je suočena s izazovom iskoristiti trenutačnu situaciju kako bi mobilizirala birače i osporila legitimitet vladajuće stranke.

Unatoč tome, premijer Orbán se zasad sučeljava s minimalnim posljedicama, a analitičari ističu da je važno pratiti kako će se situacija razvijati u narednim sedmica te hoće li skandal imati dugoročne učinke na političku scenu Mađarske, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije