Demonstranti nezadovoljno poručili: "Makedonija je Grčka"

Anadolija
Demonstranti nezadovoljno poručili: "Makedonija je Grčka"
Foto:AA / Protesti u Grčkoj
Na ulice glavnog grada Grčke, Atine danas je izašlo na stotine demonstranata nezadovoljnih rješavanjem dugogodišnjeg spora o imenu između Makedonije i Grčke.

Demonstranti su se okupili ispred sjedišta grčkog parlamenta, na trgu Sintagma, te su izrazili nezadovoljstvo zbog sporazuma postignutog između dvije vlade. Tokom okupljanja mogle su se čuti parole poput "Makedonija je Grčka", te "sklonite ruke s Makedonije".

Demonstranti su se na trgu zadržali oko dva sata, a protest je održan u vrijeme kada je u grčkom parlamentu trajala rasprava o dogovoru vlada Grčke i Makedonije.

Grčki parlament danas i sutra raspravlja o dogovoru vlada Grčke i Makedonije, a za njegovo usvajanje neophodni su glasovi pola od ukupno 300 zastupnika koliko ih ima u grčkom parlamentu.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je ranije u obraćanju naciji saopćio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem će novo ustavno ime Makedonije biti Republika Sjeverna Makedonija. Najavio da će to pitanje iznijeti i na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili. Istakao je i kako sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije i da joj to omogućava evropsku perspektivu, stabilnost i napredak.

Grčka je smatrala da je naziv "Makedonija" dio njezinog kulturnog naslijeđa, podsjećajući da je to, također, naziv grčke pokrajine koja je bila centar drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je bio neriješen od sticanja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine.

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije (UN) pod nazivom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM).

Rješenje spora je bilo potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO-u i Europskoj uniji (EU) jer je Grčka ranije zaprijetila da će uložiti veto na njezino članstvo zbog spora oko imena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije