Demonstracije u Bugarskoj: Policija najavila mjere, hoće li biti sukoba

Anadolija
Demonstracije u Bugarskoj: Policija najavila mjere, hoće li biti sukoba
Foto: Anadolija / Šatori u centru Sofije

Dok se u Bugarskoj nastavljaju antivladini protesti, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će ukloniti šatore i barikade koje su demonstranti postavili u petak navečer u centru glavnog grada.

Šef policije Georgi Hajiev izjavio je da su demonstranti svojim postupcima prekršili prava na slobodno kretanje građana i da žele krv na ulicama bugarske prijestolnice.

Komesar Hajiev je rekao da su na 30. dan protesta u glavnom gradu, demonstranti ponovo okupirali grad, blokirajući tri glavne gradske raskrsnice.

Prema podacima koje je dobila policija, demonstranti planiraju da žene i mlade djevojke u šatorima, iza barikada, koriste kao "ljudski štit" tokom moguće policijske akcije.

"Možda provokatori budu htjeli fizički sukob. Za nas ovo nije rat. Bitna nam je sigurnost svih. Hitna pomoć i vatrogasna vozila ne mogu proći od barikada. Uklanjanjem njih, mi ćemo osigurati slobodno kretanje građana u najkraćem mogućem roku", dodao je Hajiev.

Demonstranti su na ulicama već mjesec dana sa zahtjevom da Vlada na čelu s premijerom Bojkom Borisovom podnese ostavku, kao i glavni republički tužilac Ivan Geshev.

Borisov je ranije izjavio kako bi se mogao povući s pozicije, a njegov zamjenik Tomislav Donchev je poručio da bi vlada mogla podnijeti ostavku u septembru ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije