Trumpu najgorih prvih 6 mjeseci mandata u posljednjih 70 godina

Anadolija
Trumpu najgorih prvih 6 mjeseci mandata u posljednjih 70 godina
Potpora američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, nakon šest mjeseci na čelu najveće svjetske sile, pala je na rekordno niskih 36 posto, pokazalo je najnovije zajedničko ispitivanje javnog mnijenja Washington Posta i ABC Newsa, objavljeno u subotu.

Potpora američkom predsjedniku pala je sa 42 posto, koliko je zabilježeno u aprilu. Istodobno je, prema ispitivanju, za pet posto porastao broj onih koji ne podupiru američkog predsjednika i sada iznosi 58 posto.

Širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) održane su demonstracije protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije. 

Sveukupno 48 posto ispitanika navodi da "snažno ne odobrava" trenutačno obavljanje dužnosti američkog predsjednika.

Također, demonstracije naziva Režim Trump/Pence mora otići organizirane su 15 većih američkih gradova među kojima se nalaze Atlanta, Boston, Chicago, Los Angeles, New York, Phoenix, Portland, Seattle i Washington.

Organizator demonstracija je antifašistička grupa ”RefuseFascism”. Oni su demonstrirali protiv stava američkog predsjednika kada je riječ o muslimanima, ženama i tamnoputim Amerikancima.

Demonstranti u New Yorku okupili su se ispred Trump Towera odakle su kasnije organizirali protestnu šetnju do trga Times.

Tokom šetnje uzvikivali su slogan ”Ne Trumpu, ne fašističkoj Americi” i nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo ”Režim Trump/Pence mora otići”, ”Ne! U ime čovječanstva odbijamo fašističku Ameriku”, i tome slično.

Članovi grupe su u obraćanju izjavili kako svakog dana sve su veći ”fašistički napadi na imigrante, muslimane, siromašne, medije, organizacije za zaštitu okoliša, LGBT populaciju, tamnopute Amerikance i pravo na proteste”. U Los Angelesu su organizirane demonstracije protiv Trumpa, ali i podrške.

Došlo je do sukoba dvije grupe, a nekoliko osoba je lakše povrijeđeno. Policija je privela tri demonstranta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije