Danski imam vlastima: Morate prihvatiti maloljetničke brakove među izbjeglicama

Radiosarajevo.ba
Danski imam vlastima: Morate prihvatiti maloljetničke brakove među izbjeglicama
/ Osama El-Saadi, imam džamije u Aarhusu (Facebook)
Ponovo debata oko izbjeglica na sjeveru Europe. Danska želi protjerati izbjeglice koje su u braku s maloljetnicama. Međutim, akcija nailazi na otpor: Danski imam želi da se poštuju porodična prava i dozvole maloljetnički brakovi.

Raspravu je izazvao slučaj 14-godišnje djevojčice, izbjeglice u Danskoj, koja je ostala trudna u braku sa znatno starijim muškarcem, piše danski list Metroexpress.

Ispostavilo se da ovo nije jedini slučaj maloljetničke trudnoće među izbjeglicama, a u Norveškoj je zabilježen slučaj udaje 11-godišnje djevojčice.

Danske vlasti odlučile su razdvojiti par, a otac smije samo pod nadzorom posjetiti 14-godišnju nevjestu. U jednom drugom slučaju danske vlasti dozovolile su zajednički život muža i 14-godišnjakinje jer su procijenili da djevojka krije pravu starost, odnosno da je tri godine starija.

U oba slučaja, većina poslanika u danskom parlamentu poziva na odlučnu intervenciju vlasti: Traže da se deportiraju izbjeglice koje stupaju u brakove s maloljetnicima, bez obzira na to da li su i sâmi maloljetnici. Jedan danski socijaldemokrata je rekao da se radi o pedofiliji.

Ovakve najave izazivaju protivljenje među muslimanima.

"Prije osude maloljetničkih brakova treba imati na umu takve osobe dolaze iz potpuno različitih kultura, gdje brak može biti sredstvo za ostvarivanje sigurnosti u životu. Porodica može ostvariti sigurnost ako dozvoli kćerki da se rano uda", rekao je Osama El-Saadi, imam džamije u Aarhusu.

El-Saadi dodaje da su posebno izbjeglice ugrožene nasiljem i nesigurnošću i traže zaštitu.

"Ovakve porodice treba zaštiti. Oni su u braku, a porodični život ne smijemo uništiti", kaže imam iz Aarhusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije