Seksualno zlostavljana djeca u izbjegličkom kampu u blizini Soluna

Radiosarajevo.ba
Seksualno zlostavljana djeca u izbjegličkom kampu u blizini Soluna
Humanitarci tvrde da djeca i žene žive u strahu i ne smiju napuštati šatore u izbjegličkom kampu u Grčkoj nakon što padne mrak.

Seksualno su zlostavljana djeca u dobi od sedam godina u službenim europskim izbjegličkim kampovima, piše Observer.

Neki od kampova toliko su nesigurni da djeca i žene ne smiju napustiti šator navečer.

Dobrotvorne i organizacije koje se bore za ljudska prava tvrde da su djeca smještena u navodno sigurne kampove u Grčkoj, izgrađene s ciljem rješavanja migracijske krize - bila seksualno zlostavljana.

U jednom kampu koji vodi grčka vlada, u nekadašnjoj tvornici toalet papira na periferiji Soluna, organizacije za pomoć navode da je nivo opasnosti i strah od seksualnih napada toliko velik da se žene plaše otići u toalet noću.

Observer prenosi riječi Yvette Cooper, predsjednice laburističke radne skupine za izbjeglice, koja kaže: "Sve nas treba biti sram", i poziva na hitno djelovanje kako vi se zaštitila djeca i osjetljive grupe.

Volonter iz kampa Softex, gdje je smješteno 1.400 sirijskih izbjeglica navodi da su djevojke izložene napadima muških bandi. Jedna iračka porodica morala je biti premještena u drugi smještaj nakon što je njihova kći bila napadnuta.

"Roditelji su još uvijek u nevjerici u vezi s onim što se desilo. Čovjek je iz jedne od mafijaških grupa pozvao sedmogodišnju djevojčicu u svoj šator kako bi se mogla igrati mobitelom. Nakon toga je zatvorio šator. Djevojčica se vratila s modricama na rukama i vratu. Kasnije je ispričala da ju je i seksualno zlostavljao. To su ožiljci za cijeli život", kazao je volonter koji je želio ostati anoniman Observeru.

Članovi porodice su užasnuti onim što se desilo željeli napustiti san o preseljenju u Europu i vratiti se u svoju zemlju.

Anita Dullard iz Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rekla je da je došlo do porasta slučajeva seksualnog nasilja u izbjegličkim kampovima u Grčkoj te da su upozorili vladu.

Rekla je i da podatke o slučajevima seksualnog nasilja nad ženama i djecom prosljeđuju UN-u.

Anna Chiara Nava iz Liječnika bez granica u Solunu potvrdila je da su čuli tvrdnje o djeci koja su žrtve seksualnog nasilja. Ona je kazala da su u redovitom kontaktu s najmanje deset žena iz logora Softex koje su se žalile zbog seksualnog nasilja i objasnila da se mnogi ipak boje govoriti o tome.

"Vrlo je teško preživjeti tamo. Posebno maloljetnicima bez pratnje. Svodi se na opstanak najjačih. U večernjim satima i noću djeca se skrivaju u šatorima. Žene se boje. Žale se da navečer ne mogu ići na WC same. Svi su čuli za napade i strah je velik", kazala je Nava.

Ured Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice potvrdio je zabrinutost u vezi s ovim problemom, a koordinator grčke vlade za izbjegličku krize Giorgos Kyritsis rekao je kako je "Softex kamp s najviše slučajeva kriminalnog ponašanja, ali nije bilo slučajeva silovanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije