... / Danski desničar koji je palio Kur'an deportovan iz Njemačke

29. 10. 2020. u 18:54:00 Anadolija

Shares: 0

Lider danske ekstremno desničarske partije “Stram Kurs” (Tvrda linija) Rasmus Paludan priveden je prilikom ulasku u Njemačku, nakon čega je deportovan, prenosi Anadolija.

Policija pokrajine Berlin saopćila je da je Paludan priveden zbog kršenja mjere zabrane ulaska u tu zemlju.

Navodi se da je Paludan 27. oktobra iz Kopenhagena stigao na aerodrom Tegel u Berlinu, ali mu nije dozvoljeno da uđe u zemlju.

Lider danske ekstremno desničarske partije potom je ponovo 28. oktobra avionom stigao u Berlin, ali je ubrzo priveden i deportovan.

U saopćenju se navodi da je protiv Paludana pokrenuta istraga zbog kršenja zakona.

Riječ je o političaru ekstremne desnice, koji je 2017. godine osnovao partiju “Stram Kurs”, i koji je početkom oktobra snimljen kako sa istomišljenicima pali Kur'an tokom protesta protiv migracija u gradu Rinkebyju.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi kako izgrednici automobilom dolaze u centar kvarta, pale Kur'an, a potom se udaljavaju s mjesta incidenta.

Pristalice njegove partije zapalili su Kur'an u glavnom gradu Švedske Štokholmu i krajem avgusta, a cijeli događaj su emitirali na društvenim mrežama, a u junu su održali skup i zapalili Kur'an u švedskom gradu Malmeu.

Paludanu je na dvije godine zabranjen ulazak u Švedsku.

Antirasističke organizacije i udruženja su osudili taj čin, a policija je privela trojicu izgrednika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)