Dan Vaskrsa: Izgorjele pravoslavne crkve u SAD-u i Australiji

Anadolija
Dan Vaskrsa: Izgorjele pravoslavne crkve u SAD-u i Australiji
NY Post / Zapaljena crkva Svetog Save u New Yorku
Dvije pravoslavne crkve u Australiji, makedonsku i grčku, zahvatio je požar na dan Vaskrsa.

Desilo se to samo nekoliko sati nakon što je u New Yorku izgorjela srpska pravoslavna crkva, javljaju australski mediji. 

Makedonska pravoslavna crkva vaskrsenja na jugu Sydneya u potpunosti je uništena u vatrenoj stihiji, dok je u Melbourneu grčka pravoslavna crkva, druga najstarija u Australiji djelimično oštećena.

Lokalni mediji prenose da je požar crkvu u predgrađu Sydneya Rockdelu zahvatio oko 22 sati po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon uskršnjih liturgija.

Sa vatrenom stihijom borilo se oko 60 vatrogasaca iz 15 stanica, ali nisu uspjeli spriječiti da požar u potpunosti uništi zgradu.

Navodi se da su prilikom gašenja požara povrijeđena trojica vatrogasaca, od kojih su dvojica hospitalizirani.

Graig Mallins iz vatrogasne službe istakao je da je prerano govoriti o uzroku, ali je zbog proslave Vaskrsa cijeli dan bilo ljudi u crkvi, pa je "teško vjerovati da je neko uspio podmetnuti požar."

"Iznenadio nas je intenzitet vatre, zgrada se veoma brzo urušila. Imali smo sreće da ima ovako malo povrijeđenih", rekao je Mallins.

Istovremeno, američki mediji javljaju da je srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Manhattanu izgorjela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vjernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji. 

Vatrogasna služba u New Yorku saopćila je da je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. stoljeća. 

Zvaničnici navode da nije poznato da li se neko nalazio u crkvi u vrijeme kad je izbio požar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije