Dan odluke: Trump ili Biden, ovo su posljednji rezultati prema anketama

0
Radiosarajevo.ba
Dan odluke: Trump ili Biden, ovo su posljednji rezultati prema anketama
Foto: Xinhua / Donald Trump i Joe Biden

Dan uoči američkih predsjedničkih izbora Real Clear Politics (RCP) je objavio posljednje rezultate istraživanja raspoloženja birača u SAD-u.

U tzv. neodlučnim država, u kojima se rješava pitanje pobjednika bitke između Donalda Trumpa i Jope Bidena, kandidat Demokrata je znatno ispred svog protivnika po anketama.

Tako na Floridi (29 elektorskih glasova) Biden ima prednost od 1,7 procentnih poena (48,3% naspram 46,6% za Trumpa). U Pensilvaniji (20 glasova), Biden bi pobijedio Trumpa za 2,9 procentnih poena (49,2% prema 46,3%).

U Michiganu (16) Biden ima više od pet procentnih poena, u Wisconsinu (10) - više od šest, u Minesoti (10) - više od četiri, u Nevadi (6) - više od tri. Biden u Arizoni (11) zadržava malu prednost (0,5 procentnih poena), gdje su se kandidati posljednjih dana praktički izjednačili u pogledu podrške, a Trump je čak uspio na nakratko povesti ispred svog protivnika.

Trumpa nadu daje vjetar u leđa u nekoliko drugih država. U Ohaju, gdje će biti podijeljeno 18 elektorskih glasova, Trumpa podržava 47,4% birača, dok njegovog protivnika - 46%. U Sjevernoj Karolini (15 elektorskih glasova), gdje je Trump posljednji put preuzeo vodstvo na biralištima krajem augusta, sadašnji predsjednik je napredovao i trenutno ima podršku 47,8% ispitanika nasuprot 47,2% Bidena.

Minimalna prednost - 47,8% naspram 47,6% u korist Trumpa primjećuje se u Georgiji (16 glasova). U Iowi (6) Trump je u ponedjeljak osigurao podršku 47,2% glasača protiv Bidenovih 45,8%. Nasuprot tome, u Teksasu (38 glasova), Trump je donekle izgubio tlo u odnosu na posljednje sedmice, pa je ispred svog protivnika za samo 1,2 procentna poena (47,7% prema 46,5%). Krajem oktobra njegovo je vodstvo u Teksasu bilo mnogo sigurnije - 49,5% za Trumpa naspram 45,5% za Baidena.

U prosjeku, prema Real Clear Politics, Biden je 6,8 postotnih bodova ispred trenutnog američkog lidera u popularnosti među glasačima.

Izbori u SAD-u bit će održani u utorak, a bira se predsjednik i potpredsjednik, 435 članova Predstavničkog doma i trećina Senata američkog Kongresa, guverneri 13 saveznih država i teritorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije