Dan kada je započet Drugi svjetski rat

Radiosarajevo.ba
Dan kada je započet Drugi svjetski rat

Prvog septembra 1939. godine njemački ratni brod Schleswig-Holstein je u  4 sata i 30 minuta ujutro otvorio vatru na položaje poljske vojske kod Gdanjska.

Tome je prethodio navodni napad Poljaka na njemački grad Glajvic. Tada su pripadnici njemačkih jedinica, preobučeni u poljske uniforme simulirali napad na taj grad što je Adolfu Hitleru dalo povoda za napad na Poljsku. To je označilo početak Drugog svjetskog rata.

Dva dana kasnije Velika Britanija i Francuska objavile su rat Njemačkoj čime je rat i formalno dobio karakter svjetskog.

Dogovor sa Staljinom

Samo sedam dana prije početka napada Adolf Hitler sa Staljinom potpisuje pakt koji predviđa podjelu Poljske između Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Nakon napada su slijedile ciljane egzekucije poljskih pjesnika, profesora, ljekara, pravnika, učitelja, te masovna ubistva Jevreja. Poljska je za samo 36 dana zauzeta i podijeljena.

Ubrzo su se u rat uključivačle i druge države, a Amerikanci su ušli u rat ušli nakon napada na Pearl Harbor 7. decembra 1941. i njemačkog objavljivanja rata SAD-u 11. decembra 1941. godine.

Krajem aprila 1945. godine započela je berlinska bitka, a 30. aprila Hitler je izvršio samoubistvo. Njemačka je zvanično kapitulirala 7. maja, a dan kasnije objavljen je prekid neprijateljstava.

Drugi svjetski rat završen je 2. septembra 1945. godine  nakon kapitulacije Japana. Ovome su prethodile bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine..

Oko 55 miliona ljudi ubijeno

Tačan broj ljudskih žrtava u ratu nepoznat je i do danas, a procjenjuje na 60 miliona ljudi.

Sovjetski Savez izgubio je oko 27 miliona stanovnika, od čega je oko polovine bilo civila.

Rat je doveo do dramatičnih demografskih promjena u mnogim dijelovima svijeta. Cijele su etničke zajednice ili desetkovane ili prisilno raseljene, a najžalosniji su primjer tog desetkovanja i mučenja evropski Židovi i Romi.

Jugoslavija u Drugom svjetskom ratu

Drugi svjetski rat na području Jugoslavije je formalno započeo 6. aprila 1941. napadom njemačkih i talijanskih jedinica na Kraljevinu Jugoslaviju.

Ukupan broj žrtava na području Jugoslavije bio je više milion poginulih, od čega preko 177 hiljada u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije