Da li je Donald Trump glavni krivac za blokadu američke vlade?

Radiosarajevo.ba
Da li je Donald Trump glavni krivac za blokadu američke vlade?
Foto: Anadolija / Donald Trump

Američka vlada privremeno je prestala raditi najmanje do četvrtka, a to je ishod sukoba Demokratske stranke i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa oko izgradnje zida na granici sa Meksikom. Trump je tražio oko 5 milijardi dolara za izgradnju zida, što su demokrate blokirale.

Prema pisanjima američkih medija, blokada vlade mogla bi potrajati i iza nove godine, jer Trump je odlučan u zahtjevima za finansiranje izgradnje zida.

“Najvažnije mjesto gdje ćemo zaustaviti bande, drogu i trgovinu ljudima je naša južna granica. Trebamo sigurnost na granici i svako to zna. Ne možete imati sigurnost na granici bez zida”, napisao je na Twitteru Donald Trump.


Oko 800.000 radnika zaposlenih u državnim službama je pogođeno blokadom i mogli bi ostati bez plaća, osim ako su oni oznađeni kao “neophodni”. To bi moglo potrajati svedok Kongres ne usvoji posebno finansiranje.

Ljudi koji su zaposleni u policiji i obavještajnim službama označeni su kao “neophodni”, kako bi pružili sigurnost i provođenje reda i zakona.

Privremeni prestanak rada američke vlade pokrenuo je Trump koji ne želi odstupiti od borbe za sigurnost na južnoj granici.

Kriza institucija u SAD-u dolazi nakon brzog povlačenja SAD-a iz rata u Siriji, ostavke ministra odbrane Jima Mattisa, te kontinuiranog pada indeksa na američkim berzama.

Sve ovo u javnosti stvara utisak da se vlada SAD-a raspada, ali to neće nikako nanijeti štetu niti Trumpu niti Republikanskoj stranci, ocjenjuju američki mediji.

Zanimljiva je izjava Donalda Trumpa iz 2013. godine kada je upitan da prokomentira blokadu vlade, Trump izjavio da je predsjednik uvijek odgovoran za blokadu vlade i niko drugi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije