Da li će SAD Ukrajini poslati oružje za koje su rekli da "može dovesti do 3. svjetskog rata"?

0
Radiosarajevo.ba
Da li će SAD Ukrajini poslati oružje za koje su rekli da "može dovesti do 3. svjetskog rata"?
Foto: Wikipedia / ATACMS raketni sistem

Američki zakonodavci (s obje strane) ponovo potiču administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da Ukrajini pošalju kontroverzno dalekometno streljivo - raketni sistem ATACMS, i to dok je, kako se čini, u toku dugoočekivana protuofanziva Kijeva.

S dometom od oko 460 kilometara, što je skoro četiri puta veće od dometa postojećih ukrajinskih raketa, taktički raketni sistem američke vojske predmet je intenzivne rasprave mjesecima. Prije gotovo godinu dana, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan strahovao je da bi slanje ATACMS-a moglo dovesti do toga da sukob na kraju preraste u Treći svjetski rat, jer bi Ukrajina mogla upotrijebiti oružje za napad duboko u ruskom teritoriju.

No posljednjih sedmica protivljenje administracije slanju sistema sve je slabije. Biden je nedavno također sugerirao da bi mogao biti otvoren za slanje ATACMS-a - upitan da li će Washington pristati poslati projektile, američki predsjednik je krajem maja rekao da je ta opcija "još u igri". 

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

Sada, grupa članova Zastupničkog doma predvođena zastupnikom Jasonom Crowom pojačava pritisak. U pismu Bidenu u četvrtak, devet republikanskih i demokratskih zastupnika pozvalo je predsjednika da brzo da zeleno svjetlo za slanje ATACMS-a Ukrajini, piše Politico.

"Rat u Ukrajini postao je sukob koji iscrpljuje. Možemo i moramo pomoći da se izađe iz ove pat pozicije. Brzim pružanjem ovih dodatnih sposobnosti ukrajinskim snagama, možemo značajno poboljšati njihove šanse za pobjedu, vratiti mir u Europu i osigurati stabilniji i prosperitetniji svijet”, napisali su zastupnici.

Zagovornici slanja ATACMS-a kažu da, budući da se ispaljuju iz topničko-raketnih sistema visoke mobilnosti, koji su već poslani u Ukrajinu, ne zahtijevaju opsežnu obuku i/ili logističke lance, te se mogu odmah poslati na teren.

U pismu se također poziva američki predsjednik da odobri drugo napredno naoružanje, uključujući borbene avione F-16 američke proizvodnje i dodatne mogućnosti protuzračne obrane kao što je još jedan sistem odbrane od projektila Patriot. Također ga pozivaju da ubrza prijenos američkih tenkova M1 Abrams, za koje se očekuje da stignu u Ukrajinu do kraja godine.

"Američki dužnosnici nisu više toliko zabrinuti da bi slanje naprednijeg oružja moglo rasplamsati sukob, jer je Ukrajina više puta dokazala da neće koristiti američku opremu za napad na ruski teritorij", rekao je Crow u intervjuu.

Nespremnost da se pošalje ATACMS sada više dolazi iz straha Pentagona da SAD nema dovoljno projektila u svojim zalihama, priznao je.

I Kijev također čini novi pritisak za ATACMS. Ukrajinski vojni oficiri rekli su nedavno predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Mikeu McCaulu da im je oružje potrebno za pogon protuofanzive protiv ruskih invazijskih snaga i za presjecanje ruskog pristupa Krimu, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije