Čudo od djeteta: Ljekari mu nisu davali šanse, maleni heroj proslavio prvi rođendan

0
Radiosarajevo.ba
Čudo od djeteta: Ljekari mu nisu davali šanse, maleni heroj proslavio prvi rođendan
Foto:PrtSc/bbc.com / Richard Hutchinson proslavio prvi rođendan

Najranije rođena beba na svijetu, maleni Richard Hutchinson, i pored doktorskih procjena kako su šanse za njegovo preživljanja ravne nuli, uspio se suprotstaviti i proslaviti svoj prvi rođendan. 

On je još jednom pokazao svima koliko je hrabar, snažan dječak i da za njega nema predaje, prenosi abc.net.au

Richard je rođen čak pet mjeseci, tačnije 131 dan prije termina sa samo 337 grama, u dječjoj bolnici u Minneapolisu, nakon što je njegova majka pretrpjela mnogobrojne komplikacije zbog čega je morala na rani porod.

Richard Hutchinson proslavio prvi rođendan - undefined

Foto:PrtSc/bbc.com: Richard Hutchinson proslavio prvi rođendan

Bio je tako malen da je mogao stati na dlanove roditelja.

"Kada su Rick i Beth dobili prenatalno savjetovanje o tome šta očekivati od bebe rođene tako rano, naš neonatološki tim im je pružio nula posto šanse za preživljavanje", rekla je dr. Stacy Kern iz Richardova neonatologinja.

S obzirom da nisu mogli ostajati preko noći u bolnici zbog pandemije koronavirus, Richardovi roditelji putovali su svakodnevno, šest mjeseci od svoje kuće do bolnice kako bi mogli posjećivati svoju bebu.

Richard Hutchinson proslavio prvi rođendan - undefined

Foto:PrtSc/bbc.com: Richard Hutchinson proslavio prvi rođendan

"Ne čini se stvarnim. Još smo iznenađeni zbog toga, ali jako sretni. To je način na koji možemo podijeliti njegovu priču kako bismo podigli svijest o preranim porođajima", poručila je majka Beth.

Sa intenzivne njege je bio otpušten i poslan kući tek početkom decembra prošle godine.

"Nisam mogla vjerovati da je to isti onaj dječačić koji je nekada bio tako bolestan. Isti onaj dječačić koji mi je nekada stajao na dlanu, s toliko prozirnom kožom da sam mogla vidjeti svako rebro u njegovom majušnom tijelu", izjavila je Kern.

Richard je svoj prvi rođendan proslavio kod kuće sa roditeljima i širom porodicom, nakon čega je dobio i službeno priznanje od Guinnessa kao najranije rođeno dijete koje je preživjelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije