Crni rekord: Italija prešla prag od 100.000 umrlih od koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Crni rekord: Italija prešla prag od 100.000 umrlih od koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Italija je s današnjih 318 umrlih prešla prag od 100.000 preminulih u pandemiji koronavirusa, godinu dana nakon izbijanja zaraze, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ukupno je u Italiji umrlo 100.103 ljudi, a najzahvaćenije regije su Lombardija s blizu 30.000 umrlih, zatim Emilija Romagna s blizu 11.000 te Pijemont i Veneto s po blizu 10.000 žrtava.

"Ovih dana nalazimo se pred novim pogoršanjem zdravstvene krize. Svako mora učiniti sve što može da se ograniči širenje virusa. Ali prije svega vlada mora obaviti svoj posao", izjavio je premijer Mario Draghi.

"Pandemiju nismo pobijedili, ali ubrzanjem cijepljenja možemo nazrijeti ishod koji nije daleko", dodao je.

Ministar: Trebamo strože mjere

Prošle sedmice je think tank za zdravstvo GIMBE izvijestio o 33-postotnom sedmičnom porastu zaraza za razdoblje od 24. februara do 2. marta s 123.000 slučajeva, najviše od decembra.

"Uz te brojke trebamo strože mjere", napisao je jučer na Facebooku ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Do sada je u Italiji ubrizgano 5.4 miliona doza cjepiva, no samo 1.6 miliona ljudi primilo je dvije doze.

Trenutno je deset regija svrstano u narandžastu zonu, šest u žutu, tri u crvenu i jedna, Sardinija, u bijelu, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije