Čovjeku koji je HIV pozitivan plaćaju za seks - s djecom?!

Radiosarajevo.ba
Čovjeku koji je HIV pozitivan plaćaju za seks - s djecom?!
BBC / Eric Anica
Čovjek koji je HIV pozitivan otkrio je za BBC da mu brojne porodice često plaćaju oko tri funte (oko 7 KM) za seks - s djecom?!

Eric Anica, 40-godišnjak iz Malavija, ima nadimak "hijena" - kako se nazivaju muškarci kojima plaćaju za seks s djevojčicama u lokalnom običaju koji se naziva "ritualno čišćenje".

BBC piše da je riječ o tradiciji u južnom Malaviju (Afrika), a od žena se očekuje da prođu kroz "čišćenje" u raznim razdobljima svog života: kad dobiju prvu menstruaciju, ako imaju abortus ili ako im suprug umre.

Pritom, porodice šalju mlade djevojčice u "kampove" prije puberteta, gdje ih uče kako da imaju seks. Onda ih prisiljavaju da imaju seks, tri dana uzastopno, nakon njihove prve menstruacije. Sve se ovo provodi kako bi se sela poštedjela "nesreće".

U stravičnoj reportaži, BBC otkriva i kako je zabranjeno nošenje prezervativa, a većina hijena je HIV pozitivna - iako tamošnji narod vjeruje kako oni moraju biti dobrog zdravlja jer su "dobrog morala".

Eric je za BBC otkrio kako je postao "hijena" 1995, a od tada je spavao s više od 100 djevojčica i žena: petero djece je rođeno iz ovih odnosa.

"Većina s kojima je spavao su djevojčice koje idu u školu, imaju oko 12 ili 13 godina, mada više volim kad su starije", užasna je izjava ovog čovjeka.

Vlada Malavija protivi se ovim "običajima", ali, u stvarnosti ne čini ništa kako bi ih zaustavila. "Nećemo osuđivati ove ljude, možemo ih educirati da trebaju promijeniti svoje rituale", rekao je dr. May Shaba, sekretar tamošnjeg Ministarstva za zdravlje.

Javnost je šokirana saznanjem o ovim ritualima, uz poruke kako je riječ o seksualnom zlostavljanju djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije