Čovjek koji je uložio novac u rusku vakcinu: "Otkrit ću vam tajnu naše brzine"

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je uložio novac u rusku vakcinu: "Otkrit ću vam tajnu naše brzine"
Foto: EPA-EFE / Ruska vakcina

Kiril Dmitriev, izvršni direktor u Ruskom fondu za izravna ulaganja koji financira istraživanje prve vakcine protiv koronavirusa, odobrene u Rusiji, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list da im je sigurnost cjepiva prioritet.

“Kao i kod svih naših istraživanja vakcina, sigurnost jest i uvijek će biti prioritet broj 1, a isto je i u slučaju ovog najnovijeg. Institut Gamaleja razvio je ovu vakcinu na temelju detaljno proučene tehnološke platforme s dokazanom učinkovitošću i sigurnošću. Ovo je značajna prekretnica u borbi protiv koronavirusa koji je odnio stotine hiljada života diljem svijeta, opustošio globalnu ekonomiju i negativno utjecao na ljude u svakoj pojedinoj zemlji”, kaže Dmitriev.

Dodaje da je iznimno zahvalan ljudima koji su pridonijeli ovom prvom vrlo važnom koraku ne samo za Rusiju, nego i za cijeli svijet. Otkriće je nazvao “trenutkom Sputnika” jer, objašnjava, baš kao što je svijet bio iznenađen kad je Sovjetski Savez prvi put otišao u svemir Sputnikom, Rusija je sada prva s cjepivom.

“Vakcina se naziva Sputnik V jer je pionir u razvoju cjepiva protiv infekcije COVID-19, slično kao što je uspješno lansiranje prvog svemirskog satelita Sovjetskog Saveza ojačalo svemirska istraživanja diljem svijeta”, ne skriva ponos Kiril Dmitriev.

Kaže da se raduje što će međunarodno surađivati na cjepivu, pa tako i sa Sjedinjenim Državama, “baš kao što su sudjelovali u misiji Sojuz-Apollo još u 1970-ima ili u razvoju novih cjepiva u 50-im i 60-im godinama”.

“Veliko je zanimanje inostranstva za vakcinu koje je razvio Institut Gamaleja. Primili smo preliminarne prijave za više od milijardu doza cjepiva iz 20 zemalja. Zajedno s našim stranim partnerima već smo spremni proizvesti više od 500 miliona doza vakcina godišnje u pet zemalja, a plan je još više povećati proizvodne kapacitete. Dosad su zemlje Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije pokazale najveći interes za cjepivo, a mi ćemo uskoro dovršiti niz ugovora”, napominje Dmitriev.

Otkriva da je Rusija prva, ovako brzo krenula s vakcinom jer je njena vakcina protiv MERS-a (bliskoistočni respiratorni sindrom) bila spremna: “COVID-19 je 80 posto sličan MERS-u. Tako smo uspjeli upotrijebiti vrlo siguran pristup. Ovo cjepivo temelji se na već postojećoj platformi adenovirusnog vektora. Sigurnost adenovirusnih humanih vektora dokazana je na desecima hiljada ljudi diljem svijeta u posljednjih 20 godina.”

Simptomi MERS-a, kao i COVID-a, kreću se u rasponu od blagih do teških. Tipični simptomi uključuju vrućicu, kašalj, proljev i kratki dah. Bolest je obično teža u osoba s drugim zdravstvenim problemima, a oko 35 posto onih kojima je dijagnosticirana umire od nje. 

Ruska vakcina protiv COVID-a daje se u dvije faze. Klinička ispitivanja pokazala su da je 100 posto dobrovoljaca razvilo snažan imunološki odgovor u roku od 21 dan, a nakon drugog cijepljenja udvostručio se broj antitijela koje je tijelo stvorilo, pružajući dugotrajni imunitet, kaže nam Dmitriev koji je i sam primio vakcinu, kao i njegovi roditelji, koji imaju više od 70 godina, te supruga.

Od 2015. godine ruski istraživači rade na dvovektorskom pristupu i otud ideja o korištenju dviju vrsta adenovirusnih vektora, Ad5 i Ad26, u cjepivu za COVID-19. Na taj način ‘prevare’ tijelo koje je razvilo imunitet protiv prve vrste vektora i drugim efektom pojačavaju učinak cjepiva koristeći drugi vektor. To je poput dva voza koji pokušavaju isporučiti važan teret tvrđavi ljudskog tijela kojoj je potrebna isporuka kako bi počela s proizvodnjom antitijela. Trebate drugi voz kako biste bili sigurni da teret stiže do odredišta. Drugi bi voz trebao biti drugačiji od prvog, koji je već bio pod napadom imunološkog sistema tijela i već mu je poznat. I dok ostali proizvođači vakcina imaju samo jedan voz, mi imamo dva”, ističe.

Rusija je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv COVID-a nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima. U SAD-u i Europi postoji bojazan da je ljudsko testiranje vakcine u tako kratkom vremenu opasno za zdravlje.

Tajna ove brzine je ruska dugogodišnja stručnost u istraživanju cjepiva. Nedavna dostignuća Instituta Gamaleja pokazuju da ruski laboratoriji nisu gubili vrijeme u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je međunarodna farmaceutska industrija često podcjenjivala važnost istraživanja novih cjepiva u nedostatku globalnih prijetnji zdravlju prije pandemije COVID-19”, uvjeren je Dmitriev.

Dodaje da je jedna od ključnih prednosti koju nudi cjepivo s Instituta Gamaleja upotreba dokazane platforme koja se temelji na vektorima koji se, pak, temelje na adenovirusima. Danas je to najsigurniji mehanizam za unošenje genetskog koda šiljka virusa u ljudsko tijelo, a temeljito je proučavan ne samo u Rusiji, nego i na međunarodnoj razini.

Prije testiranja vakcina na ljudima ruski su naučnici izvršili (uspješne) testove i na životinjama - glodavcima, lagomorfima (dvojezupcima) i majmunima. Studije su pokazale 100-postotnu zaštitu i odsutnost oštećenja pluća.

Denis Logunov, vodeći mikrobiolog na Institutu Gamaleja, objasnio je da će masovna proizvodnja cjepiva vjerojatno početi krajem godine.

Važno je napomenuti da će vakcinu dobiti samo oni koji se za njega dobrovoljno prijave - neće biti obvezno, kaže Dmitriev. Prve doze cjepiva dat će se zdravstvenim radnicima, na prvom mjestu, ljekarima, skrbnicima i medicinskim radnicima koji svakodnevno dolaze u kontakt s ljudima koji imaju COVID-19 te učiteljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije