COVID divlja u Europi: Ovo su najstrožije mjere koje su uvele pojedine zemlje

0
Hina
COVID divlja u Europi: Ovo su najstrožije mjere koje su uvele pojedine zemlje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Europa se suočava s velikim rastom broja zaraženih novim koronavirusom zbog čega neke europske vlade uvode restriktivnije mjere, javljaju svjetske novinske agencije u srijedu.

Rumunija

Rumunska centristička vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje koronavirusa te će produžiti stanje pripravnosti do sredine novembra, objavile su vlasti kasno u utorak. Proteklih je dana bilo više od 3 hiljade dnevno zaraženih, a ukupno je od početka pandemije krajem februara zabilježen 160.461 slučaj.

Izliječilo se 120.515 osoba, a 5535 ih je umrlo, što je najveća smrtnost u istočnom dijelu Europske unije. Događaji poput vjenčanja i krštenja bit će zabranjeni od 15. oktobra, a nošenje maski na otvorenom bit će obavezno u gradovima, gdje na dvosedmičnom nivou prosječan broj zaraženih bude veći od tri na hiljadu stanovnika.

Trenutno je nošenje maski obavezno u javnom prijevozu, javnim ustanovama te u trgovinama. Dužnosnici su odlučili da će otvaranje kazališta, kina i restorana koji nemaju terasu biti ovisno o broju zaraženih u svakom gradu. U područjima gdje je manje od 1,5 zaraženih na hiljadu stanovnika kapaciteti će biti dvostruko smanjeni, a trostruko u područjima gdje je između 1,5 i troje zaraženih na hiljadu stanovnika.

Njemačka

Njemačka je zabilježila više od 5 hiljada dnevno zaraženih prvi put od aprila, pokazuju podaci Instituta Robert Koch. U srijedu su zabilježena 5132 nova slučaja, a dan ranije 4122.

Savezne pokrajine prošle sedmice zabranile su hotelima prihvat gostiju koji dolaze iz njemačkih područja s oznakom rizične zone po broju zaraženih. Zabrana se može izbjeći u slučaju negativnog testa na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati. Međutim, ta se mjera ne primjenjuje u svim pokrajinama, ali na snazi je u Bavarskoj, jednoj od turistički najatraktivnijih njemačkih regija.

Bugarska

Bugarska je zabilježila 785 novih slučajeva u srijedu, čime je srušen rekord četvrti put u sedam dana, pokazuju službeni podaci. Od početka pandemije u Bugarskoj su zabilježena 25.774 slučajeva zaraze koronavirusom, a 923 su osobe umrle.

Trenutno je hospitalizirano 1307 osoba, a 63 na odjelima intenzivne njege. Zdravstveni su dužnosnici apelirali na stanovnike da nose maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima te da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbjeglo uvođenje oštrijih mjera.

Češka

U Češkoj je potvrđeno 8325 novih slučajeva u utorak, što je drugi najveći dnevni porast od početka pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu. Broj umrlih porastao je u Češkoj sa 696 1. oktobra na 1106.

Vlasti su uvele trosedmičnu djelomičnu karantenu te su zatvorene škole, barovi i klubovi. Restorani će također biti zatvoreni, dok je zabranjena i javna konzumacija alkohola. Češka ima najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Nizozemska

Nizozemska je uvela djelomičnu karantenu, a maske su obavezne u javnim zatvorenim prostorima. Također su zatvoreni kafići i barovi, a zabranjena je prodaja i točenje alkohola nakon 20 h. Ako mjere budu nedjelotvorne, mogla bi biti uvedena još stroža ograničenja, rekao je ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Škole će ostati otvorene, a javni prijevoz u funkciji, što je u suprotnosti s mjerama koje su bile na snazi tijekom djelomičnog lockdowna ranije ove godine.

Nošenje maski bit će obavezno u zatvorenim prostorima za sve osobe od 13 godina i starije.

Francuska

Drugdje brzo raste broj hospitaliziranih pa bi tako u Parizu moglo biti popunjeno 90 posto kreveta na odjelima intenzivne njege do kraja iduće sedmice, rekao je Martin Hirsch, ravnatelj pariškog sustava javnih bolnica APHP.

Očekuje se da će predsjednik Emmanuel Macron objaviti nove restrikcije u televizijskom obraćanju u srijedu.

Prema pisanju lokalnih medija, u gradovima koji se smatraju žarištima, uključujući i Pariz, mogao bi biti uveden policijski sat tokom noći.

Italija

Italijanske su vlasti zabranile školska putovanja i amaterske kontaktne sportove, pa tako i igranje fudbala u parkovima.

Privatni su partiji zabranjeni, a Italijane se potiče da ograniče kućne posjete na šest okupljenih.

Velika Britanija

Nove restriktivne mjere stupile su na snagu u Engleskoj, a regija Liverpoola jedino je područje na kojem su uvedena najstroža pravila, koja uključuju zatvaranje pubova i barova koji ne poslužuju hranu. 

Inače, diljem svijeta koronavirusom je zaraženo 38 miliona ljudi, a umrlo je 1,08 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije