COVID-19 uspio u onome u čemu cijela nacistička armija nije

Radiosarajevo.ba
COVID-19 uspio u onome u čemu cijela nacistička armija nije
Print Screen / Henri Kichka

Belgijanac Henri Kichka, koji je preživio holokaust,umro je od koronavirusa u 94. godini.

On je umro u subotu u staračkom domu, Radi se o jednom od posljednjih Belgijanaca koji su preživjeli Auschwitz, nacistički logor smrti u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

"Mali mikroskopski koronavirus je uspio u onome u čemu cijela nacistička armija nije. Moj otac je preživio Marš smrti, ali je njegov Marš života okončan", napisao je njegov sin na Facebooku.

Henri je preživio golgotu u Poljskoj o kojima je držao predavanja u školama,  jer je verovao da je vrijedno bolnih sjećanja ako će osigurati da drugi ne zaborave strahote Drugog svjetskog rata. Objavio je i memoare o svom životu u logobrima. 

Ipak, tokom života je držao predavanja u školama, osjećao je da je vrijedno bolnih sjećanja ako će osigurati da drugi ne zaborave strahote Drugog svjetskog rata. Šezdeset godina nakon rata je objavio memoare o svom životu u logorima kako bi njegov glas ostao kada njega više ne bude bilo.

Rođen je u Briselu 1926. godine u jevrejskoj porodici poljskih korijena.Kada su ovu zemlju okupirali nacisti, nisu imali gdje pobjeći pa su deportovani 1942. godine.

Henri i njegov otac su bili na prisilnom radu, dok su žene iz ski članovi porodice, Henrijeva majka, sestre i tetka, odvedene u Ausvhwitz gdje su ubijene.

Potom je Henri 1945.stigao u logor odakle su nacisti izgladnjele zatvorenike slali na "marševe smrti" prema zapadu dok su sovjetske snage prilazile logorima u istočnoj i centralnoj Evropi, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije