COVID-19: Skoro milion oboljelih, od posljedica virusa umrla beba stara 6 sedmica

Hina
COVID-19: Skoro milion oboljelih, od posljedica virusa umrla beba stara 6 sedmica
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svijet se ubrzano približava brojci od milion potvrđenih slučajeva zaraze infekcijom COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa, a u srijedu je u SAD-u preminula beba stara šest sedmica, za koju se vjeruje da je trenutačno najmlađa žrtva pandemije.

Dok vlade šire ograničenja kretanja i poslovanja, koja su već obuhvatila pola planete, globalne agencije upozoravaju da bi se dijelovi svijeta mogli suočiti s nestašicom hrane, u slučaju ako vlasti ne budu na optimalan način upravljale krizom.

Od prvog zabilježenog slučaja u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine, dosad je u svijetu registrirano više od 936 hiljada slučajeva zaraze ljudi koronavirusom, dok ih je više od 47 hiljada preminulo od posljedica bolesti.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus procjenjuje da će broj zaraženih dosegnuti milion vrlo brzo: "Duboko sam zabrinut zbog rapidne eskalacije i globalnog širenja infekcije", izjavio je putem video konferencije.

SAD ima najviše zaraženih, a prema podacima Univerziteta Johns Hopkins ta brojka je prešla 215 hiljada, uz više od 5000 preminulih. Među njima je i beba stara šest sedmica iz Connecticuta, koja je u kritičnom stanju pristigla u bolnicu prošle sedmice.

"Testiranje je prošle noći potvrdilo da je novorođenče bilo COVID-19 pozitivno", napisao je na Twitteru guverner Connecticuta Ned Lamont. "To je apsolutno srceparajuće. Vjerujemo da je ovo jedan od namlađih života izgubljenih zbog komplikacija povezanih s koronavirusom", dodao je.

Žrtve koronavirusa u najvećoj su mjeri osobe starije životne dobi, no brojni nedavni slučajevi pokazuju da bolest može pogoditi i djecu s naizgled jakim imunološkim sustavom. Takvi slučajevi uključuju smrtne slučajeve 13-godišnje djece u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i 12-godišnjakinje u Belgiji.

Najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu zabilježen je u Italiji, 13.155 ljudi, a registrirano je 110.574 slučajeva zaraze. Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španija, u kojoj je dosad zabilježeno 102.136 zaraženih, a umrlo je 9053 oboljelih.

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 73.522 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 52.870, a onda Velika Britanija s 29.842. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 3532 slučaja, dok pak s više od petsto umrlih u jednom danu, najviše od izbijanja, pandemija dramatično ubrzava u Velikoj Britanij, u kojoj su zdravstvene vlasti zabilježile ukupno 2352 umrlih u bolnicama.

U zemlji, u kojoj su sve glasnije kritike zbog ograničenog broja testova i iznemoglosti liječničkog osoblja, koronavirusom su se zarazili i premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles, a među tragičnim žrtvama Covida-19 našao se i 13-godišnjak, koji nije bolovao ni od kakve kronične bolesti.

Broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj je još uvijek pod kontrolom i iznosi 872, dok se s 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije