CNN: Zaboravite nogomet, Putin je pobjednik Mundijala

Radiosarajevo.ba
CNN: Zaboravite nogomet, Putin je pobjednik Mundijala
Foto: EPA / Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin od početka Svjetskog prvenstva u nogometu igra svoju igru državnika, primajući redom predsjednike i druge visoke zvaničnike.

Također, za svjetsko prvenstvo prodato je više od 2,5 miliona karata, što je Rusiju stavilo na poziciju top turističke destinacije, a njihov tim, inače najslabije rangiran u grupi, zaigrao je iznad svih očekivanja, navodi CNN.

Svjetsko prvenstvo u nogometu također je podiglo Putina na geopolitičkoj ljestvici, a čak mu je i visoki zvaničnik koga je predsjednik SAD-a Donald Trump poslao u Moskvu čestitao na dobro organiziranom Svjetskom prvenstvu, pitajući ga kako je sve to uspio. 

Ali, navodi CNN, tu nije riječ samo o diplomatskoj finoći. Svjetsko prvenstvo će, posmatrano malo dublje, zatvoriti poglavlje koje je Putin otvorio na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Jer, podseća CNN, odmah nakon tih igara 2014. Rusija je anektirala ukrajinski Krim, čime je izazvana ozbiljna međunarodna kriza, koja je zajedno s obaranjem malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine i ulogom Rusije u ratu u Siriji, Moskvu gurnulo na ivicu svjetske izolacije. 

"Sada Putin predsjedava trenutkom međunarodne rusofilije, bar po nastupima. Prvenstvo u Rusiji za sada nije umrljano nasiljem navijača, niti je bilo nekih terorističkih prijetnji, a slike veselih navijača s ulica ruskih gradova šalju pozitivnu sliku o toj zemlji. N geopolitičkom frontu krunu na kraju prvenstva stavit će Putin, susretom s Trumpom 16. jula u Helsinkiju", ističe CNN. 

Na dnevnom redu sastanka dva svjetska lidera bit će sva ona pitanja koja "muče svijet", a po pitanju kojih Rusija nije učinila.

Također, iza kulisa Svjetskog prvenstva, u Moskvu stiže visoka delagacija republikanaca iz SAD-a, navodi dalje američka TV mreža. 

I na kraju, završnica Svjetskog prvenstva 15. jula dat će mogućnost Putinu da odigra još jednu ulogu domaćina. Naime, ruski lider je na posljedenju, finalnu, utakmicu pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, zajedno s palestinskim liderom Mahmudom Abasom, da zajedno, sva trojica gledaju taj završni meč. Netanijahu još nije odgovorio na poziv, ali Abas jeste i on dolazi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije