CNN tvrdi: Rusi ukrali mašine vrijedne milione dolara, a onda su naišli na ovaj problem

1
Radiosarajevo.ba
CNN tvrdi: Rusi ukrali mašine vrijedne milione dolara, a onda su naišli na ovaj problem
Foto: EPA-EFE / Kombajn/Ilustracija

Ruske trupe u okupiranom gradu Melitopolju ukrale su svu opremu iz prodavaonice poljoprivredne opreme - i otpremile je u Čečeniju, tvrdi ukrajinski biznismen u toj oblasti, a prenosi CNN.

Ali nakon putovanja od više od 700 milja, lopovi nisu mogli koristiti opremu - jer je bila zaključana daljinski.

Proteklih nekoliko sedmica sve je veći broj izvještaja o krađi ruskih trupa poljoprivredne opreme, žitarica, pa čak i građevinskog materijala - osim raširenih pljački rezidencija. Ali uklanjanje vrijedne poljoprivredne opreme iz zastupstva John Deerea u Melitopolju govori o sve organiziranijoj operaciji, u kojoj se čak koristi ruski vojni transport kao dio pljačke.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

CNN je saznao da je oprema uklonjena iz zastupništva Agroteka u Melitopolju, koje su od početka marta okupirale ruske snage. Sveukupno je procijenjen na skoro 5 miliona dolara. Sami kombajni vrijede po 300.000 dolara.

CNN ne navodi ime kontakta u Melitopolju koji je upoznat sa detaljima slučaja radi njihove vlastite sigurnosti.

U kontaktu je rečeno da je proces počeo oduzimanjem dva kombajna, traktora i sijačice. U narednih nekoliko sedmica sve ostalo je uklonjeno: u svih 27 komada poljoprivrednih mašina. Jedan od korištenih kamiona s ravnim ležajem, koji je snimljen kamerom, imao je naslikano bijelo "Z" i izgledalo je kao vojni kamion.

Dio mašinerije odvezen je u obližnje selo, ali dio je krenuo na dugo kopneno putovanje do Čečenije udaljene više od 700 milja. Sofisticiranost mašinerije, koja je opremljena GPS-om, značila je da se njeno putovanje moglo pratiti. Zadnji put je praćen do sela Zakhan Yurt u Čečeniji.

Oprema koja se prevozi u Čečeniju, uključujući kombajne - također se može kontrolisati daljinski. "Kada su osvajači odvezli ukradene kombajne u Čečeniju, shvatili su da ne mogu ni da ih uključe, jer su kombajni zaključani na daljinu", rekao je kontakt.

Čini se da oprema sada čami na farmi u blizini Groznog. No, u kontaktu se navodi da "izgleda da su otmičari pronašli konsultante u Rusiji koji pokušavaju zaobići zaštitu."

"Čak i ako prodaju kombajne za rezervne dijelove, zaradit će nešto novca", rekao je kontakt.

Drugi izvori u regionu Melitopolja kažu da se krađa ruskih vojnih jedinica proširila na žito koje se drži u silosima, u regionu koji proizvodi stotine hiljada tona usjeva godišnje.

Jedan izvor je rekao za CNN da "okupatori nude lokalnim farmerima da podijele svoju dobit 50% do 50%." Ali farmeri koji pokušavaju da rade u oblastima koje su okupirale ruske trupe nisu u mogućnosti da premeste svoje proizvode.

"Ni jedan elevator ne radi. Nijedna luka ne radi. Nigdje nećete nositi ovo žito sa okupirane teritorije."

Dakle, ruske snage jednostavno uzimaju žito, rekao je izvor. "Ukradu ga, odnesu na Krim i to je to."

Prošle sedmice gradonačelnik Melitopolja objavio je snimak na kojem se vidi kako kolona kamiona odlazi iz Melitopolja navodno natovarena žitom.

"Imamo jasne dokaze da su istovarili žito iz melitopoljskog gradskog lifta. Opljačkali su lift zajedno sa privatnim farmama", rekao je gradonačelnik za CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije