Detroit: CNN objavio potresne fotografije tijela u američkoj bolnici

Radiosarajevo.ba
Detroit: CNN objavio potresne fotografije tijela u američkoj bolnici
Foto: Deadline Detroit / Sinai-Grace u Detroitu

Fotografije podijeljene među osobljem hitne pomoći u bolnici Sinai-Grace u Detroitu prikazuju tijela koja se spremaju u praznim bolničkim prostorijama i gomilaju u hladnjačama koje su dovučene na bolnički parking.

Potresne fotografije objavio je CNN, uz objašnjenje da su ih dobili od radnika hitne pomoći.

Dvoje drugih radnika hitne pomoći potvrdili su da su fotografije autentičan prikaz scene koja se dogodila u bolnici početkom aprila, tokom jedne 12-satne smjene. Medicinari su za CNN govorili pod uvjetom anonimnosti.

Kako se navodi, dva izvora kažu za CNN da se barem jedna prostorija, koja se obično koristi za proučavanje navika spavanja, koristila za skladištenje tijela jer osoblje mrtvačnice nije radilo noću, a mrtvačnica je bila puna.

"Sve što znam je da nam je ponestalo kreveta da držimo pacijente", rekao je jedan radnik hitne.

Na fotografiji su dva tijela stavljena na krevet, jedno pored drugog, a drugo tijelo je smješteno u stolicu pored kreveta. Sva tri tijela su u bijelim vrećama.

"Bilo je to zato što još nismo dobili svoje vanjske zamrzivače, tako da su u tim sobama bili kreveti, a ljudi iz mrtvačnice ne rade preko noći", rekao je radnik.

Kao odgovor na ovaj incident, dva bolnička radnika kažu za CNN da je bolnica odlučila naručiti prijenosne jedinice za skladištenje hladnjaka za pohranjivanje tijela.
U subotu je CNN posjetio bolnicu. Na hladnjači se moglo vidjeti pet rashladnih jedinica.

Na drugoj fotografiji koju je CNN dobio od radnika hitne pomoći prikazane su vreće koje se međusobno preklapaju unutar rashladne jedinice u bolnici.

Jedna od objavljenih fotografija  - undefined

Foto: CNN: Jedna od objavljenih fotografija

Radnici potvrđuju za CNN da su lično vidjeli žrtve smještene unutar jedinica zbog sve većeg broja tijela. Kažu da su plave torbe prikazane na fotografiji lični predmeti umrlih.

"Tijela su definitivno dvostruko složena na podu. Ne postoji lift koji bi pomogao da se tijela postave na policu", rekao je jedan od radnika koji je bio svjedok sličnih scena tijela.

Glasnogovornik bolnice Brian Taylor rekao je za CNN:

"Pacijenti koji umiru u našoj bolnici tretiraju se s poštovanjem i dostojanstvom, ostaju na licu mjesta dok ih se ne pusti na odgovarajući način."

On je dodao:

"Poput bolnica u New Yorku i drugdje, osigurali smo dodatne resurse poput mobilnih rashladnih jedinica kako bismo privremeno upravljali problemom kapaciteta koji je prouzrokovao COVID-19."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije