CNN dao otkaz popularnom voditelju: "Nakon 17 godina zapanjen sam takvom odlukom"

0
Hina
CNN dao otkaz popularnom voditelju: "Nakon 17 godina zapanjen sam takvom odlukom"
Foto: Printscreen / Youtube / Don Lemon

Popularni voditelj CNN-a Don Lemon objavio je da je otpušten nakon što je 17 godina radio na toj kablovskoj informativnoj mreži.

"Jutros me moj agent obavijestio da sam otpušten sa CNN-a", objavio je u Lemon u postu na Twitteru. "Zapanjen sam. Nakon 17 godina na CNN-u pomislio bih da bi neko u upravi imao pristojnosti da mi to izravno kaže", napisao je.

Lemon je nakratko bio suspendiran u februaru nakon što je iznio uvredljive komentare dok je govorio o 51-godišnjoj republikanskoj bivšoj guvernerki Južne Karoline Nikki Haley, koja se natječe za stranačku predsjedničku nominaciju za izbore 2024.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Pokušavao je kritizirati izjave Haley da bi politički čelnici stariji od 75 godina trebali proći testiranje sposobnosti. Ali, Lemonov pokušaj da napadne jednu vrstu ageizma pošao je po zlu.

"Sva priča o godinama stvara mi nelagodu - mislim da je to pogrešan put", rekao je Lemon. "Ona kaže da političari, ili tako nešto, nisu u najboljim godinama. Nikki Haley nije u najboljim godinama - oprostite - budući da se smatra da je žena u najboljim godinama u svojim 20-ima i 30-ima, možda 40-ima". Suvoditeljica emisije Poppy Harlow tada se ubacila rekavši Lemonu "stani malo" i nekoliko puta upitala: "Najbolje za šta?" 

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala zbog optužbi za špijunažu

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala zbog optužbi za špijunažu

"CNN i Don su se razišli"

Lemonov odlazak s mreže CNN bio je brz. Voditelj se ranije tog dana pojavio u emisiji "CNN This Morning". Mreža je vijest potvrdila u saopćenju.

"CNN i Don su se razišli", objavio je izvršni direktor CNN-a Chris Licht u saopćenju. "Don će zauvijek biti dio CNN-ove porodice i zahvaljujemo mu na njegovu doprinosu u proteklih 17 godina. Želimo mu sve najbolje i bodrit ćemo ga u njegovim budućim nastojanjima".

Ali CNN je također osporio Lemonov iskaz o tome kako je dobio otkaz.

"Izjava Dona Lemona o jutrošnjim događajima nije tačna", osporava mreža u saopćenju objavljenom na internetu. "Ponuđena mu je prilika da se sastane s upravom, ali je umjesto toga objavio post na Twitteru".

Rakete padale u Kijevu usred programa uživo: Kamere sve snimile

Rakete padale u Kijevu usred programa uživo: Kamere sve snimile

Taj je potez uslijedio nakon što se CNN počeo suočavati s otporom oglašivača i potencijalnih gostiju jutarnjeg informativnog programa "CNN This Morning", čiji je Lemon bio jedan od voditelja, prema ljudima upućenima u stvar koji nisu ovlašteni komentirati.

Popularna figura u udarnom terminu CNN-a

U neobičnom potezu, Licht je rekao osoblju u memorandumu koji najavljuje Lemonov povratak nakon suspenzije da će voditelj proći "formalnu obuku" - najvjervatnije upute o raznolikosti, jednakosti i uključivanju od odjela ljudskih resursa matične tvrtke Warner Bros Discovery.

U svojoj izjavi na Twitteru u ponedjeljak 24. aprila, Lemon je naznačio da je bio šokiran viješću.

"Ni u jednom trenutku mi nije dana ikakva naznaka da neću moći nastaviti raditi posao koji sam volio na mreži", napisao je Lemon. "Jasno je da su u igri neka veća pitanja", rekao je Lemon. 

Nestali neovisni meksički novinar pronađen mrtav: Preminuo od udarca tupim predmetom u glavu

Nestali neovisni meksički novinar pronađen mrtav: Preminuo od udarca tupim predmetom u glavu

Lemon je postao popularna figura u udarnom terminu CNN-a gotovo osam godina s "Don Lemon Tonight", ali njegov potez sa suvođenjem jutarnje emisije pokazao se nezgodnim.

Galama zbog njegovih primjedbi o Haley potaknula je konzervativce da napadnu mrežu, koja se pokušava preseliti u politički centar nakon što je pretrpjela mnogo kritika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saveznika. Lemonove seksističke zamjerke također su izazvale bijes među zaposlenicama CNN-a.

Taj je problem dodatno povećao nevolje mreže, koju su mjesecima opterećuju otpuštanja, rezanja troškova i otpuštanje dugogodišnjeg predsjednika CNN-a Jeffa Zuckera 2022.

Novi vlasnik CNN-a Warner Bros. Discovery zadužio je Lichta da "utiša" najglasnije voditelje CNN-a i privuče više konzervativaca da se pojave na mreži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije