O borbi protiv terorizma na sutrašnjem sastanku

Radiosarajevo.ba
O borbi protiv terorizma na sutrašnjem sastanku
Sastanak šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a bit će održan u četvrtak u novom sjedištu Saveza u Briselu. Glavna tema o kojoj će razgovarati lideri 28 članica bit će borba protiv terorizma.

Sastanku će, između ostalih, prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Theresa May, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i drugi.

Erdogan bi se trebao sastati sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Dvije glavne teme sastanka su NATO-va uloga u borbi protiv terorizma i raspodjela troškova odbrane.

Neimenovani zvaničnik NATO-a za AA je kazao kako će se razgovarati o tome da li će NATO biti dio međunarodne koalicije u borbi protiv ISIS-a. Prema riječima zvaničnika, pojedine zemlje još uvijek imaju nedoumice, ali da vjeruje kako će odluka biti pozitivna.

Podsjetio je kako su članice NATO-a već dio međunarodne koalicije protiv ISIS-a i da bi Savez u koaliciji imao status posmatrača, te da bi doprinio u povećanju aktivnosti koordinacije.

Očekuje se da će nakon, terorističkog napada u Manchesteru u ponedjeljak, članice pružiti podršku NATO-u da bude aktivniji u borbi protiv terorizma.

Među ostalim temama o kojima bi lideri mogli razgovarati nalaze se odnosi Rusije i NATO-a, jačanje odbrambenih sistema Afganistana i Libije te razvoj odnosa sa balkanskim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije