Član ruske delegacije vrijeđao Ukrajince na današnjim pregovorima

3
Anadolija
Član ruske delegacije vrijeđao Ukrajince na današnjim pregovorima
Foto: EPA-EFE / Pregovori Rusije i Ukrajine u Brestu

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine završila je "malim pozitivnim" pomacima u poboljšanju humanitarnih koridora, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak.

"Treća runda pregovora je završena. Postoje mali pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora", napisao je na Twitteru Mihail Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Održane su intenzivne konsultacije u pregovorima s Rusijom o rješenju problema, uključujući prekid vatre", dodao je.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Mediji prenose da je jedan od ruskih pregovarača iznio teške optužbe na račun Ukrajinaca. Nazvao ih je fašistima.

"Ovi ljudi koji ne dozvoljavaju civilima da prolaze kroz otvorene humanitarne koridore su, u suštini, fašisti", poručio je član ruske delegacije.

Posljednja runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je ranije u ponedjeljak u bjeloruskom gradu Brestu.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski na čelu je moskovske delegacije, dok kijevsku predvodi Podolyak.

Moskva ima razne uvjete da okonča rat u Ukrajini. Želi da Ukrajina promijeni svoj Ustav kako bi odbacila cilj pridruživanja bilo kakvom savezu i da Kijev prizna nezakonito pripojeni Krim kao ruski teritorij.

U februaru 2019. godine ukrajinski parlament odobrio je izmjene Ustava kojima je sadržana želja Ukrajine da se pridruži NATO-u. Kijev želi da se rat na teritoriji Ukrajine završi i da se ruske trupe potpuno povuku s ukrajinskih zemalja, uključujući Krim i Donbas.

Prva runda pregovora održana je 28. februara u Gomelu u Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom i trajala je pet sati, a druga je održana 3. marta u Brestu.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, održanoj u četvrtak, dvije strane dogovorile su stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila te za dostavu hrane i lijekova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije