Cijene plina u Evropi porasle za 60 posto u dvije sedmice

0
AA
Cijene plina u Evropi porasle za 60 posto u dvije sedmice
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Cijena megavat-sata prirodnog gasa, koji se 8. juna u Evropi trgovao po 79,40 eura, jučer je porasla za 60 posto, odnosno na čak 127,17 eura, javlja AA.

Ugovorna cijena plina za juli, kojom se trguje na TTF-u, nizozemskoj virtualnoj trgovačkoj tački prirodnog gasa s najvećom dubinom u Evropi, jučer je započela s 124,60 eura po megavat-satu.

 Cijena megavat-sata prirodnog gasa, koja se u Evropi 8. juna trgovala po 79,40 eura, dosegla je najniži nivo na zatvaranju u posljednja četiri mjeseca od početka rusko-ukrajinskog rata. Tako je cijena megavat sata plina, koja je jučer porasla na 127,17 eura, u dvije sedmice porasla za 60 posto.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/mracne-prognoze-za-nase-susjede-racuni-za-struju-i-plin-do-300-posto-veci-nego-lani/460507[/related]op

Cijena megavata prirodnog gasa zaključila je dan na 124,36 eura 16. juna, što je najviši nivo na zatvaranju od 31. marta.

Smanjenje količine prirodnog plina koje Rusija šalje u Evropu i zatvaranje terminala Freeport LNG u američkoj državi Teksas zbog požara uticali su na povećanje cijena prirodnog gasa.

Ruska energetska kompanija Gazprom objavila je 14. juna da je isporuka plina u Evropu putem linije Sjeverni tok smanjena sa 167 miliona na 100 miliona kubnih metara. Gazprom je također najavio da bi se od 16. juna preko linije moglo dnevno isporučivati do 67 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

U prethodnom saopćenju kompanije navedeno je da su isporuke preko plinovoda Yamal-Europe obustavljene, a isporuke preko Ukrajine smanjene za oko polovicu.

Gazprom isporučuje plin u Evropu preko Sjevernog toka, plinovoda Yamal-Europa i plinovoda u Ukrajini.

Ruska kompanija ranije je također zaustavila isporuke prirodnog gasa u Poljsku, Bugarsku, Dansku, Finsku i Nizozemsku jer su odbili platiti u rubljama.

Još jedan događaj koji je uticao na globalna tržišta prirodnog gasa bila je najava da će postrojenje biti zatvoreno na najmanje tri sedmice zbog požara koji je izbio na Freeport LNG terminalu u Teksasu 9. juna u SAD-u. U naknadnom saopćenju navedeno je da se objekat neće moći otvoriti prije kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije