Mračne prognoze za naše susjede: Računi za struju i plin do 300 posto veći nego lani

3
Radiosarajevo.ba
Mračne prognoze za naše susjede: Računi za struju i plin do 300 posto veći nego lani
Foto: Livecam / Baška Voda

U Hrvatskoj je inflacija 11 posto, a sa vrtoglavim skokom cijena hrane i energenata zemlja je na samom europskom vrhu.

Prognoze nisu dobre, jer bi uskoro mogao da uslijedi novi "cunami", pa će bezmalo dvije trećine kućnog budžeta odlaziti na stanovanje i hranu. Stručnjaci kažu da je realno inflacija još viša od objavljene i da to građani i te kako osjećaju.

Čarobnog štapića za zaustavljanje tog trenda nema, a loše vijesti stižu i od kompanija čiji se položaj rapidno pogoršava. Evropska investiciona banka utvrdila je da su hrvatske kompanije među najpogođenijim zbog rata u Ukrajini i da mnogima slijede bankrot i stečaj.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Stižu im astronomski računi za struju i gas, mnogima i za 300 posto veći nego prije godinu dana, pišu Novosti.

U mukama su i hrvatski hoteli na Jadranu, koji "u pet do 12", uoči glavne sezone, dižu cijene, jer bi, inače, sezonu završili do guše u gubicima.

S druge strane, cijene su na Jadranu toliko porasle da hrvatski gosti to više ne mogu da plaćaju, a pogotovo ne mogu izdržati udar cijena u restoranima i na pijacama u turističkim mjestima, gdje se kilogram voća prodaje za deset eura i više. A smještaj u hotelima i privatnim kućama skuplji je već sada za deset do čak 50 posto u odnosu na lane.

Sve je više i protivnika uvođenja eura, pa privrednik Damir Vanđelić tvrdi da bi u Hrvatskoj uskoro moglo da bude i milion siromašnih, što nije dobro za primjenu evropske valute. Ekonomski stručnjak Hrvoje Serdarušić smatra da je od dvocifrene inflacije veći problem državni dug, a da će Hrvatska primjenom eura preuzeti na sebe i probleme europske valute.

"Loša su vremena", konstatuje Serdarušić, dok ekonomski stručnjaci upozoravaju da će malo Hrvata moći izdržati nove udare cijena ako se ovako nastavi.

I dok cijene divljaju, a ljudi jedva žive od "prvog do prvog", Hrvatskoj bolno nedostaju radnici. Ove će godine čak 100.000 stranaca dobiti posao u Hrvatskoj, pre svega Filipinci koji rade u građevini i turizmu. Žive krajnje skromno, pa ih hrvatske cijene ne pogađaju, a uštede i za porodicu. Hrvati nastavljaju trend iseljavanja, jer sa ovim cijenama i platama ne mogu da izdrže, a jesen će očito donijeti i nove izazove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije