Cijene nafte širom svijeta pale zbog strogih mjera

Hina
Cijene nafte širom svijeta pale zbog strogih mjera
EPA-EFE / Ilustracija

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara jer su nova ograničenja uslijed širenja zaraze koronavirusom povećavaju neizvjesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara.

U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 dolara.

Neke europske zemlje ponovo uvode policijski sat i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Francuska je tako uvela policijski sat trećini stanovništva, a Britanija će u ponoć vjerojatno uvesti strožija ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svjetski potrošač nafte Indija mogla bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svijetu. Sljedećih sedmica, broj zaraženih Indijaca mogao bi značajnije porasti s obzirom na početak razdoblja praznika.

"Ako potražnja osjetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, morat će prekinuti povećanje proizvodnje ako ne želi ponovo riskirati prekomjernu ponudu i pad cijena", ističu analitičari Commerbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u septembru su u potpunosti poštivali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči današnjeg sastanka tehničkog odbora grupe.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru 2021. godine trebao bi je povećati za dva miliona barela dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije