Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom

Radiosarajevo.ba
Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom
Pixabay / Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u padu su već šest uzastopnih sedmica, skliznuvši na najniži nivo u više mjeseci, jer se ulagači plaše da će zbog usporavanja rasta globalne privrede oslabiti potražnja za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,6 posto, na 66,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 posto, na 56,46 dolara.

Od avgusta do početka oktobra cijene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviši nivo u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, nakon što SAD uvede sankcije na iranski naftni sektor.

No, u proteklih šest sedmica cijene su nafte potonule više od 20 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Nakon što se nedavno pokazalo da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini, prošle je sedmice objavljeno da je japanska privreda, treća po veličini u svijetu, u proteklom kvartalu pala za 1,2 posto u odnosu na isti period lani.

Njemačka privreda , pak, u trećem tromjesečju na godišnjom nivou je porasla 1,1 posto, ali u odnosu na prethodni kvartal pala je 0,2 posto, što je prvi pad od 2015. godine.

S druge strane, proizvodnja nafte u SAD-u dostigla je prošle sedmice novu rekordni nivo od 11,7 miliona barela dnevno. Zbog toga drugi veliki proizvođači, kao što je Saudijska Arabija, najavljuju smanjenje proizvodnje.

Većina analitičara očekuje da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro početi smanjivati proizvodnju jer strahuje od reprize 2014. godine kada su cijene nafte oštro pale zbog znatno veće ponude u odnosu na potražnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije