Cijene nafte na svjetskom tržištu rastu: Kakva je situacija u BiH?

2
FENA
Cijene nafte na svjetskom tržištu rastu: Kakva je situacija u BiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa / Ilustracija

Cijene nafte porasle su u četvrtak potaknute naglom potražnjom za gorivom zbog velike oluje koja je zahvatila Floridu i zabrinutosti zbog potencijalnih poremećaja u opskrbi na Bliskom istoku usljed pojačanih tenzija između Izraela i velikog proizvođača nafte Irana.

Terminski ugovori za naftu Brent porasli su za 63 centa, ili 0,8 posto, na 77,21 dolar po barelu, dok su oni za američki West Texas Intermediate (WTI) porasli za 63 centa, ili 0,9 posto, na 73,87 dolara po barelu.

Najveći svjetski proizvođač i potrošač nafte pogođen je velikom olujom, uraganom Milton koji se obrušio na zapadnu obalu Floride izazvavši tornada i prijeteći naletima morske vode.

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Oluja je već povećala potražnju za benzinom u državi, s oko četvrtinom benzinskih stanica koje su rasprodane i bez zaliha, što je podiglo cijene sirove nafte.

Investitori su i dalje bili oprezni u pogledu eskalacije tenzija između Izraela i Irana, a izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je obećao da će izraelski napad na Iran biti "smrtonosan, precizan i iznenađujući".

21. septembra, javnosti je saopćeno da zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim berzama, na pumpama u BiH u narednim danima se očekuju više cijene goriva za pet feninga po litru.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, rekao je tada da se očekuje poskupljenje goriva jer, kako kaže, došlo je do rasta cijene nafte na svjetskim berzama. "Očekujemo da cijene budu više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih derivata", kazao je Bečarević.

Ostaje nam da vidimo kako će trenutni rast cijena po barelu nafte uticati na sveukupni rast cijena za gorivo, ali i druge proizvode u Bosni i Hercegovini. Cijene goriva u četvrtak, 10. oktobra, u BiH su sljedeće: Dizel je 2.40 KM po prosječnoj cijeni, Super 95 je 2.43 po prosječnoj cijeni, Super 98 je 2.70 po prosječnoj cijeni, a LPG je 1.27 KM po prosječnoj cijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije