Cijeli svijet čeka odluku Mađarske, a oni uzvratili: 'Ne osjećamo nikakvu posebnu hitnost'

0
Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet čeka odluku Mađarske, a oni uzvratili: 'Ne osjećamo nikakvu posebnu hitnost'
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Predsjednik mađarskog parlamenta rekao je u četvrtak da nema hitnosti u odobravanju švedskog članstva u NATO-u, a nakon turske ratifikacije Budimpešta ostaje jedina koja zadržava proces pristupanja.

Turski parlament u kojem većinu ima vladajući savez predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, glasala je s 287 glasova prema 55 za odobravanje zahtjeva koji je Švedska podnijela 2022. za jačanje svoje sigurnosti kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Nakon parlamentarne ratifikacije, još se očekuje potpis predsjednika Erdogana kako bi čitav proces završio.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Za pristupanje Švedske potrebno je službeno odobrenje svih 31 država članica, uključujući Mađarsku, no odobrenje Turske općenito se smatralo najvećom preostalom zaprekom koju treba prevladati. Mađarski premijer Viktor Orban, koji ima prijateljske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom unatoč ratu Moskve u Ukrajini, rekao je u srijedu, 24. januara, da će pozvati zastupnike da odobre pristupanje Švedske prvom mogućom prilikom.

Parlament trenutno ne zasjeda. Opoziciona socijalistička stranka priopćila je da će pozvati na izvanrednu sjednicu kako bi se odobrila švedska kandidatura za ulazak u NATO, koja stoji u mađarskom zakonodavnom tijelu od sredine 2022. unatoč opetovanim Orbanovim obećanjima da će je podržati.

"Ne sumnjam da će jedna od oporbenih stranaka - koja je stalno išla protiv mađarskih interesa - pozvati na (izvanrednu) sjednicu, ali to vjerojatno neće uspjeti", rekao je Laszlo Kover, član Orbanova Fidesza, a prenosi internetska stranica index.hu.

"Ne osjećam nikakvu posebnu hitnost. Štoviše, ne mislim da postoji izvanredna situacija", dodao je.

Zvanično: Turska dala saglasnost za pristupanje Švedske NATO-u

Zvanično: Turska dala saglasnost za pristupanje Švedske NATO-u

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tražio je Orbana u srijedu, 24. januara, da ratificira pristup Švedske savezu.

Švedski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak, 25. januara, kako pretpostavlja da je Mađarska svjesna da je ranije rekla da neće biti posljednja zemlja članica NATO-a koja će ratificirati zahtjev Švedske za pridruživanje obrambenom savezu, izvijestio je dnevnik Aftonbladet.

"Pretpostavljam da je mađarska strana svjesna obećanja danih vanjskom svijetu. Da ne biste trebali biti posljednji koji će ratificirati Švedsku", citira dnevnik ministra vanjskih poslova Tobiasa Billstroma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije