Spasioci pronašli tijela četiri planinara na Mount Everestu

Anadolija
Spasioci pronašli tijela četiri planinara na Mount Everestu
Wikipedia / Mont Everest/Arhiva
Spasioci su pronašli tijela četiri planinara u šatoru na najvišem kampu Mont Everesta, čime je broj stradalih u ovoj sezoni porastao na deset, saopštile su u srijedu nepalske vlasti.

Tijela je pronašao spasilački tim koji je poslat na najvišu planinu na svijetu kako bi pronašao tijelo slovačkog planinara, koji je preminuo tokom vikenda, kazao je zvaničnik Ministarstva turizma Hemanta Dhakal.

Identitet stradalih osoba još uvijek je nepoznat, a njihova tijela su pronađena sinoć. 

Tijela planinara su pronađena u najvišem Kampu 4, smještenom na nadmorskoj visini od 8.000 metara, što je posljednji kamp prije nego što planinari pokušaju osvojiti najviši planinski vrh na svijetu. 

Njihovo izvlačenje zahtijeva veliki broj spasilaca, koji bi njihova tijela morali spustiti do Kampa 2, odakle bi ih mogao odvući helikopter.

Šest planinara preminulo je ove godine u pokušaju osvajanja planinskog vrha visokog 8.850 metara na Mont Everestu. 

Indijski planinar Ravi Kumar, američki ljekar Roland Yearwood, slovački alpinista Vladimir Strba i Australijanac Francesco Enrico Marchetti preminuli su prošlog vikenda, a dvoje planinara stradalo je ranije. 

Sezona penjanja počinje u martu i traje do kraja maja, kada su vremenske prilike na nepredvidivom Everestu najpovoljnije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije