Čečenski general otrovan u Ukrajini, Kadirove vojnike sad zovu 'Tik-tok ratnicima'

1
Radiosarajevo.ba
Čečenski general otrovan u Ukrajini, Kadirove vojnike sad zovu 'Tik-tok ratnicima'
Foto: Telegram / Ramzan Kadirov i Apti Alaudinov

Predsjednik ruske federalne republike Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu da je Apti Alaudinov, zapovjednik jedinice specijalnih čečenskih snaga Ahmat, 8. februara primio pismo koje je bilo zasićeno supstancom jakog mirisa koje ga je navodno otrovalo.

Prema njegovoj objavi, generala Alaudinova je na vrijeme zbrinulo medicinsko osoblje te su navodno "izbjegnute najgore posljedice".

Zajedno sa generalom zbrinuti su i ostali pripadnici čečenskih snaga koji su došli u kontakt sa spornom omotnicom.

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Predsjednik Poljske: Ako Ukrajina uskoro ne dobije oružje, Putin bi mogao pobijediti

Predsjednik Poljske: Ako Ukrajina uskoro ne dobije oružje, Putin bi mogao pobijediti

Alaudinov predvodi snage Ramzana Kadirova u invaziji na Ukrajinu. Njegove jedinice optuživane su za ratne zločine, zlostavljanja i silovanja, ali se na bojištu za sada nisu ni približno iskazali kao na pozerskim snimkama po društvenim mrežama, pa ih i u Rusiji zovu ‘Tik-tok ratnicima‘, prenosi Slobodna Dalmacija.

Alaudinov je odlikovan najvišim odličjem Kremlja, titulom Heroja Rusije, a krajem 2022. godine proglašen je i "herojem" tzv. Narodne Republike Lugansk.

Alaudinov često nastupa propagandistički u virtuelnom prostoru, a proslavio ga je jedan od njegovih prvih govora čečenskim dobrovoljcima. Tada je poručio vojnicima kako u Ukrajinu odlaze boriti se "protiv sotonista koji žele čečensku i rusku djecu voditi na gay parade". Putinove snage nazivao je "Spartancima 21. stoljeća" te Čečene i Ruse oslikavao kao jedan narod koji, za razliku od Zapada, "ima majku, oca, porodicu i Boga".

"Cijeli život se pripremam za dan kad će na zemlju doći poslanik Isa – Isus, jer ja ću tad biti u njegovoj vojsci. Tome će prethoditi određeni događaji. Prije Isusove pojave pojavit će se Imam Mehdi, vođa svih muslimana, i on će biti u džamiji kada Isus uđe. Upoznat će se i moliti zajedno. Taj dan će označiti ujedinjenje vojske muslimana i kršćana u borbi protiv đavola, protiv antikrista. Nema ničega čudnog u mojoj izreci da smo mi Čečeni Isusova vojska, jer mi smo svi zajedno u ratu protiv sotonista. A pobjeda koju danas postižemo je naša zajednička pobjeda nad mračnim silama", poručio je svojim vojnicima šef čečenskih specijalnih snaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije