Putinova "desna ruka" opet prijeti Evropi: Kadirov izrazio želju da napadne Poljsku

10
Radiosarajevo.ba
Putinova "desna ruka" opet prijeti Evropi: Kadirov izrazio želju da napadne Poljsku
Foto: Sputnjik / Ramzan Kadirov

Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije i blizak saveznik Vladimira Putina, dao je šokantne komentare o ruskom ratu u Ukrajini u intervjuu sa čečenskim ministrom Akhmedom Dudayevom, prenosi msn.com.

Iako Kadirov nikada nije izravno osudio Putina, nije se bojao kritikovati ruske vojne zapovjednike i aspekte ratnih strategija. 

U intervjuu, koji se ubrzo proširio na Telegramu i koji su prenijele novinske kuće kao što je Gazeta.ru, Kadirov je tvrdio da će Rusija pobijediti u ratu koji će biti gotov do kraja 2023.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Kadirov poslao poruku Putinu: 'Možemo brzo smiriti 15 posto svjetske zajednice koja je protiv nas'

Kadirov poslao poruku Putinu: 'Možemo brzo smiriti 15 posto svjetske zajednice koja je protiv nas'

"Specijalna (vojna) operacija završit će prije kraja ove godine. Evropske će države priznati da su pogriješile, Zapad će kleknuti, a europske će države po običaju morati na svim područjima surađivati s Ruskom Federacijom. Drugačijeg načina neće i ne smije biti." izjavio je Ramzan Kadirov

Prijetnje ratom u Poljskoj i Evropi

U objavi na svom Telegram kanalu u ponedjeljak, 6. februara, Kadirov je također zaprijetio Poljskoj zbog njene podrške Ukrajini.

"Šta ako Rusija počne denacificirati i demilitarizirati slijedeću zemlju? Uostalom, nakon Ukrajine, na karti je Poljska! Neću kriti da osobno imam takvu namjeru."

Ovo je odraz opravdanja Kremlja za rat, da se radi o "denacificiranju" Ukrajine, što je tvrdnja koja je međunarodno odbijena.

"Ja lično imam takvu namjeru i više sam puta rekao da se borba protiv sotonizma treba nastaviti u cijeloj Europi, a prije svega na području Poljske."

Kadirov i njegovi komandanti često su označavali sukob kao "sveti rat" protiv "sotonskih" vrijednosti Zapada, što je perspektiva koja se često ponavlja na ruskoj državnoj televiziji.

Poljska se sprema na rat

Poljska je sigurno predvidjela takve prijetnje.

Dana 4. februara, poljski ambasador u SAD-u, Marek Magierowski, rekao je za NPR-ovo jutarnje izdanje:

"Rusija nam je uvijek bila u komšiluku i neće nekim čudom nestati u dogledno vrijeme. Dakle, moramo se pripremiti... Poljska bi mogla biti slijedeća meta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije