"Ćazim" osuđen i protjeran: Švicarsku šokirala brutalnost državljanina BiH

J. M.
"Ćazim" osuđen i protjeran: Švicarsku šokirala brutalnost državljanina BiH
Slučaj nasilja u porodici koji je prezentiran u okružnom sudu u Kulmu šokirao je Švicarsku.

U glavnoj ulozi je državljanin BiH "Ćazim", kako ga nazivaju švicarski mediji, 42-godišnjak optužen za ponižavanje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje svoje partnerke u Švicarskoj.

U ovoj zemlji Ćazim je odranije poznat policiji, piše Aargauer Zeitung. Prvi put je u Švicarsku došao 2000. godine, tamo proveo u braku četiri godine tokom kojih je osuđen tri puta - za nasilje u porodici, napad, krađu. Nakon izdržavanja 32-mjesečne kazne, dobio je 4-godišnju zabranu ulaska u zemlju.

Na Facebooku je 2017. Ćazim upoznao 15 godina mlađu ženu koja je živjela u Švicarskoj. Žena je bila u braku, ali je živjela odvojeno od muža. Nakon dopisivanja, Ćazim je odlučio otputovati u Wynental i useliti se kod nje. Htjeli su se bolje upoznati kako bi vidjeli imaju li zajedničku budućnost. 

Ono što je uslijedilo bio je pakao za mladu ženu. Metode mučenja koje je primjenjivao Ćazim šokirale su sudsko vijeće i javnost.

Optuženi je udarao svoju partnerku televizijskim kablom i drvenim štapom, noću joj konopcem vezao obje ruke, prskao je u lice dezodoransom i acetonom, jednom je gađao nožem i zamalo promašio…

Zašto nije pobjegla nakon svih poniženja, premlaćivanja, seksualnog zlostavljanja, pitali su nesretnu ženu na sudu. 

"Uplašila sam se na smrt", rekla je na sudu, a psiholog je utvrdio da ima "poremećaj zavisne ličnosti" koji se javlja kao strah osobe da će biti napuštena.

"Nikad je nisam tukao, čak je nisam šamarao", branio se Ćazim na sudu i uzvratio kontraoptužbom, tvrdeći da ga je partnerka uspavljivala kako bi imala aferu s drugim muškarcem.

Tužilac Simon Burger je tražio 11 godina zatvora i 20 godina zabrane ulaska u Švicarsku za Ćazima. U izjavi je naglasio da optuženi uopće nije pokazao kajanje.

"Izvještaj psihologa ukazuje da će optuženi s 40-postotnom vjerovatnoćom ponovo napasti", rekao je Burger, dok je Ćazimov advokat zatražio oslobađajuću presudu.

Na kraju je sud državljanina BiH proglasio krivim i osudio Ćazima na šest godina zatvora i 15 godina zabrane ulaska u Švicarsku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije