Cavusoglu: Poduzet ćemo određene korake u odnosima sa Austrijom

Anadolija
Cavusoglu: Poduzet ćemo određene korake u odnosima sa Austrijom
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu nakon sastanka s kolegom iz Moldavije Andreijem Galburom u Ankari, govorio je o odnosima Turske i Austrije.

Cavusoglu je na pitanje novinara u vezi s demonstracijama pristalica terorističke organizacije PKK u Beču, rekao kako je Austraija u posljednje vrijeme postala zemlja centar neprijateljstva prema strancima, centar rasizma i antiislamizma.

Cavusoglu je kazao kako nisu prijateljski pristupi koraci koje je ta zemlja poduzela kako bi povećala neprijateljstvo prema Turskoj kod naroda Evrope i Austrije, kao što su preispitivanje odnosa Turske i EU kao i gotovo prijetnje.

"Kao što nisu za vrijeme pokušaja državnog udara ni poslije njega pružili podršku Turskoj, isto tako oni su imali jedan suprotan stav", poručio je Cavusoglu koji je podsjetio kako turskim državljanima nije bila dozvoljena mirna šetnja podrške demokratiji Turske.

Ministar Cavusgolu je dodao kako je pristalicama PKK dozvoljeno da održe demonstracije. 

"Ne možemo ostati po strani kada je u pitanju ovaj stav koji podržava terorizam. Nažalost, uklonjena je podloga za normalno odvijanje saradnje i bilateralnih odnosa s Austrijom", smatra Cavusoglu koji je dodao kako je danas otpravnik poslova ambasade Austrije pozvan u tursko Ministarstvo vanjskih poslova, a i turski ambasador u Beču pozvan je u Ankaru na konsultacije i preispitivanje odnosa s Austrijom.

Turski ministar vanjskih poslova izjavio je kako Turska neće ostati po strani kada su u pitanju bilateralni odnosi i da će poduzeti određene korake. 

"Mi ne možemo biti dvolični poput njih. Osuđujemo svaki oblik terorizma. Ali, oni podržavaju pojedine terorističke organizacije koje napadaju Tursku. Poduzet ćemo određene korake u našim odnosima. Onako kako oni nama pristupe, tako ćemo pristupiti i mi njima", naglasio je Cavusoglu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije