Čak 440.000 vjernika napustilo dvije kršćanske crkve u Njemačkoj

6
Hina
Čak 440.000 vjernika napustilo dvije kršćanske crkve u Njemačkoj
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prošle godine je više od 440.000 vjernika napustilo jedno od dvije najveće kršćanske zajednice u Njemačkoj, protestantsku i katoličku, proizlazi iz godišnjih statistika Njemačke biskupske konferencije i Njemačke protestantske crkve.

Prema statistikama Njemačke biskupske konferencije, njemačku Katoličku crkvu je napustilo 221.000 vjernika.

Kod protestanata je taj broj bio nešto manji – 220.000, javlja Hina-

Iako se radi o velikom broju vjernika koji su instituciji crkve okrenuli leđa i izišli iz crkvenih evidencija, Njemačka biskupska konferencija ističe da se radi o manjem broju nego li je to bilo godinu dana ranije.

‘Duboka uznemirenost’ vjernika

“Broj izlazaka u usporedbi s 2019. godinom je smanjen za 18,8 posto”, piše u saopćenju Njemačke biskupske konferencije.

Te godine je, zbog učestalih skandala u svezi s pedofilijom unutar Crkve, Katoličku crkvu napustilo rekordnih 273.000 vjernika.

Godine 2020. je i broj vjernika koji redovno odlaze u crkvu pao sa 9,1 na 5,9 posto, što se, usprkos činjenici da misa niti u jednom trenutku nisu bile zabranjene, povezuje s mjerama ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je statistike nazvao “ogledalom onoga” što se u zajednicama odvijalo tokom pandemije.

Istodobno je spomenuo “duboku uznemirenost” vjernika zbog događaja koji su potresli Katoličku crkvu.

“Mnogi su izgubili povjerenje u Crkvu i izlaskom žele odaslati signal”, rekao je Baetzing.

Godišnji prihodi pali za 5,4 posto

Protestantsku crkvu Njemačke je, također, napustilo 18 posto manje vjernika nego 2019. godine, ali je lani zabilježeno upola manje krštenja nego godinu dana prije.

Isto tako su i prihodi pali za 5,4 posto i sada iznose 5,63 milijarde eura.

Dvije najveće njemačke crkve u Njemačkoj finansiraju se, između ostalog, i od crkvenog poreza, kojeg plaćaju svi porezni obveznici prijavljeni kao vjernici.

“Svaki izlazak iz crkve nas brine i navodi nas da se zapitamo što možemo učiniti kako bi ljude uvjerili u smisao pripadnosti crkvi”, rekao je predsjednik Vijeća Protestantske crkve Njemačke Heinrich Bedford-Strohm.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije