Burna debata Clinton i Trumpa obilježena žustrom raspravom

Radiosarajevo.ba
Burna debata Clinton i Trumpa obilježena žustrom raspravom
EPA / Trump i Clinton
U New Yorku je održana prva predsjednička debata između Hillary Clinton i Donalda Trumpa.

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton i njezin republikanski suparnik Donald Trump sukobili su se u ponedjeljak oko pitanja ekonomije, vanjske i unutarnje politike, u prvoj predizbornoj predsjedničkoj debati tijekom koje su žustro raspravljali i često upadali jedno drugome u riječ.

Nakon što su se rukovali i pozdravili s osmjesima na licu, dvoje kandidata brzo je počelo s napadima, Hillary Clinton je kritizirala Trumpovo plaćanje poreza, a njujorški milijarder je bivšu državnu tajnicu optužio da "samo priča, a ništa ne radi".

Predsjednička debata koja se održala na sveučilištu Hofstra na Long Islandu u državi New York trajala je oko sat i pol, a bila je to prva od ukupno tri planirana izravna sučeljavanja.

Dvoje kandidata međusobno se optužilo za prikrivanje istine i pozvalo gledatelje da za detalje pogledaju njihove web-stranice. Clinton je Trumpa oslovljavala s "Donald", a on je nju oslovljavao s "tajnica Clinton".

"Imam osjećaj da ću biti okrivljena za sve", rekla je Clinton, prva žena koja je dobila predsjedničku nominaciju jedne od dviju velikih američkih političkih stranaka. "Zašto ne?", odvratio je na to Trump.

Na početku debate kandidati su iznijeli svoje suprotstavljene vizije razvoja gospodarstva. Clinton je kazala da Trumpov plan ekonomske politike favorizira najbogatije, piše Hina. "I to bi zapravo bila najekstremnija verzija, najveće porezne olakšice za najmanji postotak najbogatijih koje smo ikad imali u ovoj zemlji", rekla je Clinton.

Trump, nekretninski poduzetnik i bivša zvijezda reality televizije koja nikad nije obnašala neku izabranu političku dužnost, kritizirao je Clinton zbog njezine trgovinske politike, i rekao da bi ona odobrila kontroverzni trgovinski sporazum s azijskim zemljama iako se kao kandidat tome sporazumu protivi. "Bili ste u potpunosti za taj sporazum, a onda ste čuli što ja govorim, kako je sporazum loš, pa ste rekli: 'Pa, ja ne mogu s time pobijediti u debati', a znate da kad biste pobijedili, odobrili biste taj sporazum", rekao je Trump.

Clinton je odbacila kritike. "Dakle, Donalde, znam da živite u vlastitoj stvarnosti, ali to nisu činjenice", rekla je Clinton.

Clinton (68) je bila odjevena u crveno odijelo, dok je Trump (70) nosio tamno odijelo i plavu kravatu, javlja Jutarnji. Moderator Lester Holt jedva je uspijevao obuzdavati kandidate, dok se tema rasprave neočekivano prebacivala s trgovinske politike na borbu protiv Islamske države.

Prva predsjednička debata izazvala je golemo zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena utrka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest tjedana, 8. novembra.

Broj gledatelja mogao bi nadići rekord predsjedničkih debata od 80 miliona koliko ih je 1980. gledalo raspravu između demokratskog predsjednika Jimmyja Cartera, te republikanskog kandidata Ronalda Reagana.

I Clinton i Trump, za koje ankete pokazuju da su najnepopularniji kandidati za Bijelu kuću u povijesti, nadali su se iskoristiti debatu kako bi privukli glasove neodlučnih birača, te ispravili nedostatke iz svojih dosadašnjih kampanja.

Šta su poslije debate pokazale ankete?

Prema prvim analizama koje su objavljene u minutama i satima nakon debate, većina se slaže da je Clinton za nekoliko nijansi bila upečatljivija od Trumpa, koji se dao navući na niz njezinih provokacija te se upuštao u detaljno pojašnjavanje sitnih detalja koji su odavali dojam da je u defanzivi. Da stvar s njegove strane nije bila najbolje odrađena svjedoče i ne pretjerano oduševljene reakcije ljudi iz njegova najužeg kruga, koji su od prvotnih skromnih priznanja, poput onoga Rudyja Giulianija, da će u sljedećoj debati biti bolji, u međuvremenu krenuli napadati voditelja zbog navodno loših pitanja.

CNN je objavio i rezultate ankete na uzorku blago ljevije orijentiranih birača od ukupnog elektorata koji su pokazali da je Clinton premoćno pobijedila: 62 posto ispitanika odgovorilo je da je ona bila bolja, dok je samo 27 posto bilo za Trumpa, a ostali se nisu mogli odlučiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije