Burger King se suočava s tužbom u SAD-u: Razlog je veličina 'Whopper' burgera

0
Radiosarajevo.ba
Burger King se suočava s tužbom u SAD-u: Razlog je veličina 'Whopper' burgera
Foto: X.com / Whopper iz Burger Kinga

Burger King mora se suočiti s tužbom kojom se tvrdi da na svojim jelovnicima prikazuje svoj 'Whopper' burger većim nego što stvarno jeste, a tome je presudio sudija u SAD-u.

Ovog giganta brze hrane optužuje se da vara kupce prikazujući burger s većim mesnatim odreskom i sastojcima koji se "prelijevaju preko peciva".

"Tužbe tužilaca su lažne", rekao je Burger King BBC-u. Rivali McDonald's i Wendy's suočavaju se s sličnom tužbom u SAD-u.

Trump uporedio Bidenovu administraciju s Gestapom

Trump uporedio Bidenovu administraciju s Gestapom

Tužba koja je podnesena protiv Burger Kinga tvrdi da je Whopper izgledao 35% veći, s duplo više mesa u poređenju s onim što je stvarno posluženo kupcima. Burger King je ranije tvrdio da nije obavezno dostaviti burgere koji izgledaju "baš kao na slici".

U presudi je sudac američkog okružnog suda Roy Altman rekao da bi trebalo prepustiti porotnicima da "nam kažu šta razumni ljudi misle".

Djevojčica u SAD-u dobila 800.000 dolara odštete od McDonaldsa zbog 'vrelog nuggetsa'

Djevojčica u SAD-u dobila 800.000 dolara odštete od McDonaldsa zbog 'vrelog nuggetsa'

Međutim, odbacio je tvrdnje da je Burger King zavaravao kupce svojim televizijskim i online oglasima.

"Naši oglasi prikazuju pljeskavice od goveđeg mesa s roštilja koje su iste pljeskavice koje koristimo u milionima Whopper sendviča koje poslužujemo gostima širom zemlje", rekao je portparol Burger Kinga u izjavi nakon presude.

Advokat Anthony Russo, koji zastupa tužioce, nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentarom.

Burger Kingova web stranica opisuje Whopper kao "burger koji vlada svime", koji sadrži "pravu mesnatu pljeskavicu" od goveđeg mesa i druge sastojke.

Spisateljica tvrdi da joj je kompanija platila 1000 dolara da joj umetne reklame u - snove

Spisateljica tvrdi da joj je kompanija platila 1000 dolara da joj umetne reklame u - snove

Drugi lanci brze hrane su nedavno suočeni s pravnim izazovima zbog tvrdnji o lažnom oglašavanju.

Ranije ove godine, Taco Bell je tužen u SAD-u jer je prodavao pizze i wrapove koji navodno sadrže polovinu priloga koji su bili reklamirani.

Prošle godine je čovjek u New Yorku pokrenuo tužbu protiv McDonald'sa i Wendy'sa, u kojoj je optužio dvije kompanije za nepoštene i obmanjujuće trgovinske prakse.

Tužba je tvrdila da su burgeri McDonald'sa i Wendy'sa u marketinškim materijalima bili barem 15% veći nego u stvarnom životu.

U Velikoj Britaniji, Agencija za standarde oglašavanja (ASA) je istražila pritužbu u vezi s oglasom za jedan od Burger Kingovih pilećih burgera 2010. godine, što je potvrđeno.

"U tom slučaju, burger nije bio tako pun i nije imao toliko nadjeva kao na oglasu i zato smo ga zabranili", rekla je Donna Castle iz ASA za BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije