Bugarska uništava velike količine vakcina protiv COVID-a zbog isteka roka

2
Radiosarajevo.ba
Bugarska uništava velike količine vakcina protiv COVID-a zbog isteka roka
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Zbog isteka roka vakcina protiv COVID-a, Bugarska je primorana da uništi velike zalihe i nema planove da ih obnovi, javio je bugarski ministar zdravstva Asen Medždiev. 

"U ovom trenutku nema onih koji žele da se vakcinišu", rekao je u intervjuu na državnoj televiziji Medždiev, koji privremeno obavlja dužnost ministra zdravstva.

Već su uništene "ogromne količine" isteklih vakcina, a dodatnih 2,8 miliona doza treba da bude otpisano ove godine, rekao je on, prenose bugarski mediji.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Medždiev je kazao da je Evropskoj komisiji poručio da Bugarska želi okončati ugovor s BionTech i Pfizerom, prema kojem je njegova zemlja obavezna da kupuje vakcinu protiv COVID-a do 2025. godine.

Ovakav stav podržavaju Poljska, Češka i Litvanija, rekao je on. Bugarska ima najnižu stopu vakcinisanosti u Evropskoj uniji. Samo 30 posto od 6,5 miliona stanovnika ima osnovnu imunizaciju protiv virusa, pokazuju službeni podaci. U toj zemlji nije bilo obaveznih zaštitnih mjera protiv virusa od sredine novembra 2022. godine piše Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije