Budite oprezni: U Austriji uskoro drastično veće kazne, moguće i oduzimanje automobila

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: U Austriji uskoro drastično veće kazne, moguće i oduzimanje automobila
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Austrijska policija

Od petka, 1. marta, u Austriji na snagu stupa Novela 34 Zakona o cestovnom saobraćaju (StVO), kojom je predviđeno oduzimanje automobila na dvije sedmice kod prekoračenja dozvoljene brzine za više od 60 km/h u naseljenom području odnosno 70 km/h na autocesti.

Austrija je donijela zakonsku novotariju koja predviđa rigorozne kazne za prebrzu vožnju, uključujući privremeno oduzimanje vozila na licu mjesta, visoke novčane kazne te čak trajno oduzimanje automobila za "nepopravljive" vozače.

Svaki vozač koji prekorači ograničenje brzine suočit će se s privremenim oduzimanjem vozila na licu mjesta, trajnim oduzimanjem u slučaju nepopravljivih prekršaja, gubitkom vozačke dozvole, te visokom novčanom kaznom.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Oko 70 posto prikupljenih sredstava od prodaje oduzetih vozila ići će u novi državni Fond za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, dok će preostalih 30 posto završiti u lokalnim blagajnama.

Ova odluka ima za cilj smanjenje ekstremno brze vožnje i povećanje sigurnosti na cestama, no naišla je na kritike pravnika i stručnjaka zbog navodnih povreda Ustava, piše Fenix Magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije