Britanski sud izdao nalog za izručenje suosnivača WikiLeaksa SAD-u

1
Anadolija
Britanski sud izdao nalog za izručenje suosnivača WikiLeaksa SAD-u
Foto: EPA-EFE / Julian Assange

Britanski sud u Westminsteru izdao je u srijedu službeni nalog za izručenje suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Konačnu odluku o izručenju sada treba donijeti britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel, a osnivač WikiLeaksa još uvijek ima pravo na žalbu.

Današnju odluku Sud u Westminsteru je donio više od mjesec dana nakon što je odbijena žalba Assangea na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-u.

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

SAD je u decembru prošle godine dobio spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Assangea ne treba izručiti zbog stvarnog i "opresivnog" rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Prošle godine je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije