Eksplozija u Bejrutu treća po jačini ikada, nakon Hirošime i Nagasakija

Radiosarajevo.ba
Eksplozija u Bejrutu treća po jačini ikada, nakon Hirošime i Nagasakija
Foto: EPA-EFE / Bejrut

Eksplozija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, treća je po snazi u historiji, odmah poslije eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

Ocjena je ovo Christophera Busbyja, britanskog stručnjaka za efekte jonizujućeg zračenja i naučni sekretar Evropskog komiteta za rizike radijacije.

Guverner Bejruta Marvan Abud već je uporedio eksploziju u bejrutskoj luci, usljed koje je nastala i karakteristična "gljiva", s eksplozijama nuklearnih bombi u japanskim gradovima 1945. godine.

Busby ima i naučnu argumentaciju za takvo poređenje. U bejrutskoj luci eksplodiralo je više od 2.700 tona šalitre, hemijskog jedinjenja koje ima sličnu eksplozivnu snagu kao TNT, piše Sputniknews.

To znači da je eksplozija 2.700 tona šalitre slična snazi eksplozije 2,7 kilotona TNT-a.

Prema njegovoj računici, eksplozija u Bejrutu treća je po snazi u historiji.

"Bomba u Hirošimi imala je snagu između 10 i 12 kilotona TNT. Prema tome, eksplozija u Libanu imala je trećinu snage bombe iz Hirošime", kazao je Busby.

Objasnio je da se „gljiva“ tokom eksplozije u Bejrutu pojavila na sličan način kao što se to događa kod nuklearnih bombi.

"Jak udarni talas napravio je kompresiono prstenje u vodenim isparenjima, kao što bi to uradila i nuklearna bomba kada se detonira u blizini vodene površine", naveo je ovaj britanski naučnik.

Dodao je da su se eksplozije sličnih kemijskih jedinjenja kao u Bejrutu događale u prošlosti, ali nijedna nije bila tako snažna.

"Jedna se dogodila u Teksasu, također u luci, a druga u Njemačkoj dvadesetih godina 20. vijeka u jednom skladištu. Međutim, ova u Bejrutu je najveća poslije Hirošime i Nagasakija", zaključio je Busby.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije