Britanski premijer Ukrajincima: Zapad nije učinio dovoljno, ali vi ćete dobiti rat

0
Fena
Britanski premijer Ukrajincima: Zapad nije učinio dovoljno, ali vi ćete dobiti rat
Foto: EPA-EFE / Johnson se pozdravlja sa Zelenskim uoči govora

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ukrajinskom parlamentu da je njihova zemlja postigla "najveći vojni podvig 21. stoljeća" odbijanjem pokušaja Rusije da zauzme Kijev.

Johnson se u utorak video linkom obratio poslanicima u ukrajinskom zakonodavnom tijelu, Vrhovnoj radi.

On je prvi svjetski lider koji je to učinio od invazije na Ukrajinu 24. februara.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Johnson, jedan od najistaknutijih međunarodnih pristalica Ukrajine, najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 300 miliona funti, uključujući radare, dronove i oklopna vozila.

Johnson je rekao da je Ukrajina "razbila mit o nepobjedivosti ruskog predsjednika Vladimira Putina" i izrazio uvjerenje da će Ukrajina dobiti rat.

Britanski lider je rekao da zapadni saveznici nisu učinili dovoljno da zaustave Rusiju nakon što je anektirala Krim i pokrenula sukob u istočnoj Ukrajini 2014. godine, te rekao da saveznici Ukrajine ne bi trebali vršiti pritisak na nju da se odrekne teritorije kako bi sklopili mir.

Rekao je "vi ste gospodari svoje sudbine i niko ništa ne može niti treba da nameće Ukrajincima. Ponosni smo što smo vaši prijatelji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije