Britanski premijer predviđa crnu budućnost: Otkrio šta bi se moglo desiti za pet godina u svijetu

9
Radiosarajevo.ba
Britanski premijer predviđa crnu budućnost: Otkrio šta bi se moglo desiti za pet godina u svijetu
Foto: EPA - EFE / Rishi Sunak

Britanski premijer Rishi Sunak je u svom predizbornom govoru iznio čitav popis stvari i događaja koji bi mogli biti problematični u skorijoj budućnosti za njegovu zemlju te koji bi trebali zabrinuti birače.

Među ostalim, upozorio je da "osovina autoritarnih država" planira destabilizirati Veliku Britaniju i njene saveznice, te je dodao da je svijet bliže "opasnoj nuklearnoj eskalaciji" nego ikad u posljednjih 62 godine.

U svom opsežnom govoru koje je dao kao gost think-tanka Policy Exchange, Sunak je ustvrdio kako se planet Zemlja nalazi na "raskrižju", piše Mirror. Sunak nije propustio i u svojem je govoru optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za "naoružavanje" imigracije, ali i kritizirao Kinu zbog targetiranja britanskih zastupnika te je upozorio kako "agresivne marginalne skupine" iskorištavaju neizvjesnost.

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Nadalje, Sunak je publici rekao kako je uvjeren da će "sljedećih nekoliko godina biti jedne od najopasnijih, ali i vrijeme kada će se dogoditi najviše promjena". No, u mračnoj poruci biračkom tijelu, rekao je kako su "opasnosti koje prijete našoj zemlji su stvarne" te kako ih je "sve ih je više". U nastavku donosimo nekoliko ključnih točaka koje je britanski premijer naveo u svom govoru.

Dvadeset sukoba širom svijeta

Sunak je ukazao i na broj ratova koji se trenutno događaju širom svijeta. Rekao je da povratak rata u Europu i kriza na Bliskom istoku, zajedno sa sukobima koji se događaju u 18 zemalja u Africi, naglašavaju volatilnost poteza pojedinih svjetskih vođa.

Sastali se Rishi Sunak i Joe Biden u Londonu: "Velika Britanija i SAD imaju čvrste odnose"

Sastali se Rishi Sunak i Joe Biden u Londonu: "Velika Britanija i SAD imaju čvrste odnose"

"Rat se vratio u Europu, a naši NATO saveznici upozoravaju da bi oni mogli biti sljedeći ako Putin uspije u Ukrajini", dodao je Sunak.

Rat bjesni i na Bliskom istoku jer se, kako je rekao Sunak, "Izrael brani ne samo od terorista Hamasa", ali i od projektila ispaljenih, po prvi put direktno iz Irana, a "trenutno se u Africi vode sukobi u 18 različitih zemalja". 

Rizik od opasne nuklearne eskalacije

Rizik od nuklearnog rata je veći nego ikad od Kubanske raketne krize 1962. Naime, tada se strahovalo da će američki predsjednik John F. Kennedy i sovjetski vođa Nikita Hruščov pokrenuti uništenje zbog postavljanja ruskog oružja na Kubu. Sunaki je za višu razinu opasnost od te prijetnje optužio Putina, ali i ostale države koje imaju nuklearno naoružanje, prenosi Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije