Britanski državljanin poginuo u Ukrajini: 'Ovo je nastavak svakodnevnog ruskog terora'

9
Radiosarajevo.ba
Britanski državljanin poginuo u Ukrajini: 'Ovo je nastavak svakodnevnog ruskog terora'
Foto: Kolaž / Ryan Evans poginuo u granatiranju Kramatorska

Britanski državljanin koji je radio u istočnom Ukrajini kao dio Reutersove novinarske ekipe poginuo je u napadu raketom na hotel u subotu, potvrdila je agencija.

Savjetnik za sigurnost Ryan Evans bio je jedan od šest Reutersovih zaposlenika koji su boravili u Hotelu Sapphire u gradu Kramatorsk - koji je pod kontrolom Ukrajine, ali blizu fronte - kada je pogođen. Ukrajinske vlasti su saoćile da je hotel pogođen ruskom raketom.

Rusija nije komentarisala. U saopštenju, portparol Reutersa rekao je da je agencija bila "shrvana" saznanjem o smrti g. Evansa. "Hitno tražimo više informacija o napadu, uključujući rad sa vlastima u Kramatorsku, i podržavamo naše kolege i njihove porodice," navedeno je.

Efendić i Šteta 'ukrstili koplja' oko Devete transverzale u Sarajevu, a sada se javila i SDA

Efendić i Šteta 'ukrstili koplja' oko Devete transverzale u Sarajevu, a sada se javila i SDA

"Upućujemo najdublje saučešće i misli porodici i voljenima Ryana. Ryan je pomogao mnogim našim novinarima da izvještavaju o događajima širom svijeta; veoma ćemo ga nedostajati." Dodali su da su dva druga člana tima hospitalizovana zbog napada, pri čemu se jedan od njih liječi od teških povreda.

Nacionalna policija Ukrajine saopštila je ranije da je tijelo 40-godišnjeg Britanca izvučeno iz ruševina hotela u 18:35 lokalnog vremena (16:35 BST) u nedjelju nakon 19-satne potrage.

Reutersov novinar nestao, dvojica hospitalizirana nakon napada na hotel u Ukrajini

Reutersov novinar nestao, dvojica hospitalizirana nakon napada na hotel u Ukrajini

Pisajući na Telegramu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky poslao je svoje 'saučešće porodici i prijateljima' poginulog muškarca. "Ovo je svakodnevni ruski teror koji se nastavlja," rekao je.

Ranije je Reuters objavio snimke koje prikazuju djelove hotela potpuno uništene napadom, dok vatrogasci pokušavaju da pretraže ruševine. Ukrajinsko Generalno tužilaštvo napisalo je u saopštenju da je hotel vjerovatno pogođen raketom kratkog dometa Iskander-M. Kramatorsk je samo oko 20 km od dijelova Ukrajine koje drže Rusi i redovno je bio napadan, pri čemu su civili poginuli, uključujući poznatu ukrajinsku spisateljicu Viktoriju Amelinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije